Apelul de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii destinate persoanelor cu dizabilități, relansat pentru a treia oară de Ministerul Muncii

Publicat: 20 mai 2024, 11:24, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Apelul de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii destinate persoanelor cu dizabilități, relansat pentru a treia oară de Ministerul Muncii

Apelul de proiecte competitiv ”Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități” a fost relansat pentru a treia oară de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, proiect ce ar putea deschide calea către dezvoltarea serviciilor destinate persoanelor cu dizabilități din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau Unităților Administrativ Teritoriale.

Având un buget total de 25.405.191,84 euro fără TVA, autoritățile locale pot accesa fonduri ce le permit construirea a 36 de servicii comunitare noi, reprezentând centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

„România este în plin proces de dezinstituționalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susțină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent.

Invit autoritățile locale să scrie proiecte și să acceseze aceste fonduri necesare pentru a avea o societate incluzivă care să asigure o viață mai bună pentru oameni”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura – Oprescu.

 

Aceste noi servicii comunitare au rolul de a preveni instituționalizarea, de a spori calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și de a le asigura sprijinul pentru o viață independentă și integrarea în comunitate.

Potrivit Legii nr.7/2023, care privește susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, măsurile de accelerare și prevenire a instiuționalizării vor fi aplicate în funcție de obiectivele și indicatorii de performanță raportate la numărul de persoane dezinstituționalizate, ce condiționează finanțarea de la bugetul de stat a serviciilor sociale rezidențiale.

Prin urmare, numărul persoanelor instituționalizate la nivel național va trebui redus cu 5.776 până la data de 30 iunie 2026, iar până la 30 iunie 2030 cu încă 1.150 de persoane.

Termenul actual pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Apelul face parte din Componenta 13 – Reforme sociale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), Investiţia I.2 – Reabilitarea, renovarea şi dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, ţinta 396 – Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi.