APPA avertizează: Peste 50 de locuinţe călcate zilnic de hoţi

Publicat: 01 oct. 2020, 15:50, de Ramona Feraru Kim, în ACTUALITATE , ? cititori
APPA avertizează: Peste 50 de locuinţe călcate zilnic de hoţi

Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a trimis un comunicat de presă prin care informează ca sute de locuințe din România sunt jefuite zilnic de hoți. În același timp, alte zeci sunt cuprinse de flăcări.

Conform reprezentanților instituției se urmăreşte să atragă atenţia românilor asupra necesităţii asigurării propriei case, cea care a devenit un adevărat scut de protecţie în vremea pandemiei.

Statisticile polițiștilor arată că în primele 6 luni ale anului 2020, au fost sesizate 9.235 de infracţiuni de furt din locuinţe, se arată în datele IGPR.

Deşi numărul acestora este în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când se înregistraseră 10.901 de astfel de infracţiuni, media este de aproape 51 de locuinţe călcate zilnic de hoţi, se spune în comunicat.

Inundațiile au afectat peste o mie de locuințe

De asemenea, 1.040 de locuinţe şi 629 de anexe gospodăreşti au fost afectate de inundaţii în primele 6 luni ale acestui an, conform datelor IGSU. Cele mai afectate judeţe au fost Caraş-Severin, Bihor şi Suceava. Ceea ce înseamnă o medie de 6 locuinţe pe zi afectate de ape.

Totodată, incendiile au continuat, în pofida schimbărilor sociale care au determinat o orientare mai mare către locuinţă sau poate tocmai din această cauză. Din cele 9.115 incendii care au avut loc în primele 6 luni ale acestui an, 3.662 s-au produs la locuinţe, arată datele IGSU.

Astfel, zilnic aproape 20 de locuinţe sunt cuprinse de flăcări.

Coşurile sau burlanele de fum defecte sau necurăţate, respectiv instalaţiile electrice defecte sau improvizate au fost principalele cauze care au determinat incendiile la locuinţe, provocând 38%, respectiv 22% din aceste incidente.

Cutremurele reprezintă un alt pericol

Potrivit organizaţiei, cutremurele reprezintă un alt pericol care ameninţă locuinţele românilor.

În primele 6 luni ale acestui an, au avut loc 159 de cutremure de intensităţi mici şi medii (cu magnitudini cuprinse între 2 grade şi 5,2 grade pe scara Richter), conform datelor disponibile pe site-ul INFP.

Ajungem, astfel, la o medie de aproape 1 cutremur pe zi, pe teritoriul ţării noastre. La intensităţi mai mari, dar şi în funcţie de o serie de factori, aceste fenomene pot provoca daune locuinţelor.

APPA menţionează că gradul de cuprindere în asigurare este scăzut. În contextul actual, un risc care să ne distrugă locuinţa sau o daună majoră reprezintă probleme care ne pot îngreuna viaţa mai mult decât până acum. Cu toate acestea, 4 din 5 locuinţe din România sunt, în continuare, neasigurate.