Aproape 10 miliarde lei pentru reabilitarea liniei ferate Cluj Napoca – Oradea – Bihor

Linia de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va fi electrificată şi reabilitată printr-un contract de finanţare în valoare de 9,36 miliarde de lei, a transmis marţi CFR SA, într-o postare pe Facebook.

Potrivit companiei, a fost semnat contractul de finanţare pentru electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Obiectivul de investiţii, în lungime de 166,7 km, este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Câştigătorii licitaţiei pentru cele patru loturi sunt: Asocierea Railworks – pentru Lotul 1, ruta Cluj Napoca – Aghireş (30,41 km), respectiv pentru Lotul 2 – pe ruta Aghireş – Poieni (36,53 km); Asocierea FCC Construccion – Gulemark – CCN, pentru Lotul 3, ruta Poieni – Aleşd (52,74 km); Asocierea Webuild Spa – Impressa Pizzarotti&C Spa – Salcef Spa, pentru Lotul 4, ruta Aleşd – Frontieră (46,74 km).

Reprezentanţii CFR SA precizează că implementarea acestui proiect va aduce avantaje, precum: modernizarea a 33 de poduri feroviare şi 210 podeţe; reabilitarea a cinci tuneluri feroviare; modernizarea a 75 de treceri la nivel cu calea ferată; modernizarea staţiilor, haltelor şi a punctelor de oprire; construcţia unor clădiri noi pentru călători în staţiile Poieni şi Oradea, dar şi în Hm Ciucea; construcţia unor clădiri de exploatare/mentenanţă în staţiile Cluj-Napoca şi Oradea, dar şi în haltele Ciucea, Lacu Crişului şi Butan; modernizarea instalaţiilor de semnalizare/centralizare/telecomunicaţii pe întregul traseu şi montarea de bariere automate la trecerile la nivel; implementarea sistemului european de management al traficului (ERMS) pe întregul tronson; lucrări pentru protecţia mediului.

Viteza va crește la 160 km/h

După finalizarea lucrărilor, viteza maximă de circulaţie pe linia de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va ajunge la 160 km/h, precizează sursa citată.

În acelaşi context, compania a precizat, într-un comunicat de presă transmis, că scopul general ale implementării acestui proiect de electrificare şi reabilitare a tronsonului de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor este reducerea timpului de călătorie şi creşterea vitezei medii de deplasare și îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă a traficului feroviar.

De asemenea, îmbunătăţirea conectivităţii reţelei feroviare, reducerea la minimum a impactului negativ asupra mediului (traversări de arii protejate, schimbări de categorii de folosinţă a terenului, riscul privind schimbări climatice etc.), cât şi a impactului negativ asupra populaţiei şi aşezărilor umane.

Totodată, se are în vedere asigurarea interoperabilităţii prin implementarea STI, în special în ceea ce priveşte: sarcina pe osie (22,5 tone), gabaritul de încărcare C, lungimea liniilor din staţie şi facilităţi pentru persoane cu mobilitate redusă;

În plus, vor fi asigurate confortul şi siguranţa pasagerilor, prin montarea sistemelor de sonorizare şi avizare a publicului călător, tele-afişaj pentru informare, sisteme de supraveghere video, montare instalaţii de telecomunicaţii digitale, echipamente pentru aplicaţii informatice, instalaţii de radiocomunicaţii şi cablu subteran de fibră optică.

Linia de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor se află pe Coridorul de Vest al reţelei feroviare TEN-T Core şi beneficiază de cea mai mare finanţare în cadrul PNRR, fiind inclusă şi în Planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru perioada 2020 – 2030.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...