Aproape 3.000 de pacienţi din ­sudul ţării au fost depistaţi cu ­hepatita B sau C, în cadrul unui program ­regional

Publicat: 03 mart. 2023, 17:46, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Aproape 3.000 de pacienţi din ­sudul ţării au fost depistaţi cu ­hepatita B sau C, în cadrul unui program ­regional

Aproape 3.000 dintre pacienţii testaţi până în prezent în cadrul programului de screening pentru depistarea hepatitelor virale LIVE(RO)2-SUD au fost depistaţi cu virusul hepatitic B sau C, potrivit unui comunicat al coordonatorilor campaniei.

Prin programul gratuit de screening pentru depistarea hepatitelor virale, LIVE(RO)2-SUD, lansat în ultimele 19 luni în mai multe judeţe din sudul ţării, au fost testate până acum peste 137.000 de persoane. La acest program sunt afiliaţi 350 de medici din 10 judeţe, prin campaniile de screening derulate fiind depistaţi având infecţia cu virusul hepatitic B sau C un număr de 2.967 pacienţi. Dintre persoanele depistate având infecţia, până în prezent aproximativ 2.200 de pacienţi au beneficiat de investigaţii medicale specifice şi analize medicale într-unul dintre centrele de prevenţie înfiinţate prin proiect, respectiv Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Prin eforturile considerabile ale partenerului oficial al proiectului, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) şi al echipelor medicale complexe din cadrul Centrelor de Prevenţie de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Clinic de Urgenta Craiova au beneficiat de investigaţii şi analize medicale de specialitate 2.186 de pacienţi din cei 2.967 depistaţi pozitiv în cadrul programului de screening”, precizează sursa citată.

Campaniile de testare s-au derulat în judeţele Argeş, Dolj, Olt, Dâmboviţa, Mehedinţi, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Vâlcea şi Ialomiţa, atât în cabinetele de medicină de familie afiliate, dar şi în cadrul unor campanii locale de testare în zone greu accesibile sau în zone în care nu există medici de familie afiliaţi. Pacienţilor testaţi pozitiv care nu au reuşit să ajungă în centrele de prevenţie li se oferă posibilitatea continuării investigaţiilor medicale specifice în cadrul Caravanelor de Stadializare şi Testare.

Citește mai departe pe Liber în Teleorman.