Aproape 45.000 de ruși au murit de COVID în luna septembrie

Publicat: 31 oct. 2021, 22:00, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
Aproape 45.000 de ruși au murit de COVID în luna septembrie
coronavirus

Cel puţin 44.265 de persoane şi-au pierdut viaţa în Rusia în septembrie din cauza COVID-19 şi cauze asociate, a anunţat vineri serviciul naţional de statistică, Rosstat. Bilanţul total a ajuns la 462.000 de decese de la începutul pandemiei.

Bilanţul lunii septembrie este mai mic decât recordul înregistrat în iulie – 51.044 de decese. Cu toate acestea, infectările şi decesele au început să crească din nou în cea de-a doua jumătate a lui septembrie şi au ajuns în mod repetat la niveluri record în octombrie, determinând autorităţile să reintroducă restricţii sanitare mai stricte.

Bilanţul total al deceselor asociate COVID-19 raportat de Rosstat este aproape dublu faţă de cele 236.220 de decese raportate vineri de unitatea operativă care se ocupă cu gestionarea pandemiei în Rusia, potrivit Reuters.

Autorităţile explică discrepanţa prin faptul că unitatea operativă raportează decesele cauzate de COVID-19 zilnic fără a mai fi nevoie de o confirmare suplimentară din partea medicilor legişti, în timp ce Rosstat publică datele totale pentru fiecare lună.

Potrivit unor epidemiologi, măsurarea mortalităţii în exces este cea mai bună metodă pentru a evalua bilanţul deceselor pe perioada unei pandemii.

Pe baza noilor date, Reuters a calculat că numărul deceselor în exces în Rusia în perioada aprilie 2020 – septembrie 2021 ar depăşi 632.000 în comparaţie cu rata medie a mortalităţii în perioada 2015-2019.

Autorităţile au pus creşterea recentă a deceselor pe seama variantei mai virulente Delta şi a reticenţei cetăţenilor de a se vaccina cu serul autohton Sputnik V.