Aproape un sfert din terenurile agricole ale Ucrainei, controlate de ruși

Rusia controlează 22% din terenurile agricole ucrainene, situate în special în estul şi sudul ţării, iar din cauza războiului producția agricolă de anul acesta este amenințată, ceea ce ar putea agrava şi mai mult criza alimentară mondială, estimează cercetătorii de la NASA, potrivit AFP.

”Grânarul lumii este în război” şi ”noi suntem în primul stadiu al unei crize alimentare care va afecta probabil fiecare ţară şi fiecare om în lume într-o anumită măsură”, a declarat  Inbal Becker-Reshef, directoare a Programului pe teme agricole al agenţiei spaţiale americane.

Iimaginile din satelit captate pe 13 iunie de misiunea Sentinel-2 a agenţiei spaţiale europene şi analizate de programul NASA, arată că un procent de 22% din terenurile agricole ale Ucrainei se află sub controlul trupelor ruse. Concret, este vorba de 28% din recoltele pentru cerealele de iarnă (grâu, orz, secară) şi 18% pentru recoltele de vară (porumb şi floarea soarelui) ale Ucrainei, conform estimărilor NASA.

Înainte de invazia rușilor, Ucraina deţinea 46% din exporturile mondiale de floarea soarelui, 9% din cele de grâu, 17 din cele de orz şi 12% din cele de porumb, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA. Rușii spun, însă, că se exagerează cu aceste cifre și că de fapt ponderea producţiei totale de cereale a Ucrainei la nivel mondial este de sub 1%.

Potrivit estimărilor principalei asociaţii a producătorilor şi exportatorilor din Ucraina, recoltele vor scădea cu 40% la grâu şi 30% la porumb, în acest an, din cauza războiului.

Ucraina este în plus supusă unei blocade navale ruseşti şi nu-şi poate exporta cerealele pe cale maritimă, ceea ce a privat piaţa mondială de peste 25 de milioane de tone de cereale ucrainene, alimentând creşterea preţurilor şi ameninţarea foametei pentru milioane de oameni în lume.

Rusia şi Ucraina acoperă o treime din exporturile mondiale de grâu, iar exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după agresiunea asupra Ucrainei, au fost de asemenea împiedicate, din cauza suspendării schimburilor bancare şi financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Polițist chemat de șef să-și ceară scuze față de un judecător,...

Un tânăr polițist a fost chemat să dea socoteală pentru că s-a contrat cu un judecător de la Înalta Curte. Șeful lui i-a spus...

Majorări salariale la Metrorex

După luni de negocieri, sindicaliștii Metrorex au obținut majorări salariale de 13%, începând cu 1 noiembrie 2023. Majorările salariale vor fi aprobate în ședința...