Aprovizionarea cu tomate, în pericol. Ce se va întâmpla cu prețurile de săptămâna viitoare

Publicat: 08 mart. 2023, 17:05, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Aprovizionarea cu tomate, în pericol. Ce se va întâmpla cu prețurile de  săptămâna viitoare

Turcia a decis să limiteze exporturile de roșii până pe 14 aprilie 2023 pentru a asigura securitatea alimentară și a stabiliza prețurile care au crescut foarte mult, după cutremurele din februarie. Decizia va afecta, în principal, România, Ucraina, Moldova, Georgia și alte câteva țări, unde este așteptată o majorare a prețurilor începând de săptămâna viitoare.

Ministerul Agriculturii din Turcia a anunțat că a devenit necesar să ia măsuri pentru a asigura securitatea alimentară și a stabiliza prețurile din cauza recentei creșteri anormale a prețului roșiilor în Turcia și a consecințelor teribile ale cutremurului, care a afectat direct 11 provincii”.

O variantă ar fi înlocuirea importurilor din Turcia cu marfă provenită din Maroc, Iran sau chiar Spania (roșii de calitate superioară) chiar și parțial, pentru că este posibil ca și acestea să nu dispună de volumele de roșii necesare în prezent, potrivit AlphNews.

Singurele țări care nu fac obiectul restricției sunt Cipru de Nord, Palestina și Azerbaidjan.   

Exportatorii turci se tem că pierd locul pe piață

Decizia autorităților turce îi afectează în primul rând pe producători, care vor primi prețuri mai mici, foarte posibil chiar sub cele de cost.

Puterea de a restricționa exportul de roșii a fost acordată Ministerului Agriculturii din Turcia. În prezent, ne aflăm într-o perioadă de recoltă extrem de intensă a producției de roșii nedeterminate, iar numărul de roșii va crește odată cu încălzirea sezonieră a climei. În această perioadă, oprirea exporturilor este și prețul minim la care trebuie să ne așteptăm pentru ca producătorii să poată face față costurilor de întreținere a serelor și să supraviețuiască. Cu efectul acestei decizii asupra prețului tomatelor, care va scădea sub prețul necesar pentru a acoperi aceste costuri, precum și cu pierderea piețelor de export, cantitatea de producție va fi mai mică decât mediile sezoniere în lunile aprilie și mai în din cauza pierderilor de recoltă, a lipsei de întreținere sau a scoaterii produselor din sere în perioada aprilie-mai”, a declarat un exportator sub protecția anonimatului.

Pe de altă parte, exportatorii la rândul lor, se tem să nu cumva să piardă toate piețele pe care au muncit din greu să intre.

„Este posibil ca piețele câștigate cu greu de la țările producătoare concurente timp de ani de zile să fie pierdute într-o singură zi. Pierderea acestor piețe va afecta serios planificarea producției pentru anul următor. Chiar dacă comerțul cu roșii se va relua pe 14 aprilie, piețele străine de lanț vor ajunge la acorduri cu alte țări furnizoare și va dura mulți ani până când Turcia va recâștiga nivelul la care am fost. Țările producătoare concurente nu își vor ceda produsele fără acorduri speciale, pe termen lung. Ele vor transforma situația într-o afacere și își vor impune condițiile”, a mai spus exportatorul.

Interzicerea exporturilor ar putea avea un efect de durată asupra întregii industrii turcești a tomatelor, iar fimele care au în derulare contracte vor pierde milioane de lire turcești.

Citeste si Undă de șoc pe piața de fructe și legume din România, după cutremurul din Turcia