Aproximativ 100 de parlamentari europeni cer Comisiei Europene recunoașterea rolului energiei nucleare în atingerea țintelor de decarbonare

Aproximativ 100 de membri ai Parlamentului European au solicitat, printr-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, să recunoască rolul energiei nucleare în atingerea ţintelor de decarbonizare la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Nuclearelectrica.

O eventuală recunoaștere a energiei nucleare ca fiind „curată” este importantă pentru țara noastră, unde Nuclearelectrica produce peste 15% din consum din aceste resurse.

Semnatarii scrisorii de susţinere a energiei nucleare îndeamnă Comisia Europeană să urmeze calea ştiinţifică recomandată de experţi, cu referire la concluziile raportului JRC şi să includă energia nucleară în Taxonomie.

Membrii Parlamentului European, semnatari ai scrisorii, susţin argumentele ştiinţifice rezultate că urmare a analizelor suplimentare asupra impactului energiei nucleare, faptul că există un cadru legal care oferă siguranţă şi protecţie în ceea ce priveşte populaţia şi mediul, implicit energia nucleară, similar altor surse cu emisii reduse de CO2, îndeplineşte criteriile stabilite în Taxonomie.

Joint Research Center

Aşadar, în baza principiului neutralităţii tehnologice, semnatarii solicită Comisiei Europene să se bazeze pe argumentele ştiinţifice şi să nu discrimineze energia nucleară.

Raportul de analiză realizat de Joint Research Center şi publicat în luna martie a anului 2021 asupra întregului lanţ de aprovizionare al energiei nucleare, concluzionează faptul că această este o sursă curată, capabilă să contribuie, alături de energia regenerabilă, la atingerea ţintelor de decarbonizare. La acest raport se adaugă studiile internaţionale independente, cu titlu de exemplu studiul MIT, care conchid că energia nucleară este o sursă fermă în atingerea ţintelor de decarbonizare, în lipsa acesteia, atât ritmul, cât şi costurile suferind un impact semnificativ.

În cadrul şedinţei Consiliului Europei din 10-11 decembrie 2020, ţintă de decarbonizare care trebuie atinsă până în 2030, etapă intermediară, a fost accelerată de la 40% la 55%. Această ţintă ambiţioasă nu poate fi atinsă fără utilizarea tuturor energiilor cu emisii scăzute de carbon, inclusiv a energiei nucleare, accelerarea reprezentând în sine un motiv pentru învestirea în capacităţi adiţionale de producere de energie cu emisii scăzute de carbon.

În comunicarea Comisiei Europene „A clean planet for all „, se afirmă faptul că „până în 2050, mai mult de 80% din energia UE va proveni din energie regenerabilă. Împreună cu energia nucleară cu un procent de circa 15%, aceste surse vor formă coloana vertebrală a unui sistem energetic european fără emisii de carbon”, mai arată reprezentanţii producătorului de energie nucleară.

Raportul IPCC „Global Warming of 1.5°C” recunoaşte, de asemenea, rolulul esenţial al energiei nucleare în menţinerea încălzirii globale sub 1,5 °C. 

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole