Aproximativ 70% din totalul atacurilor cibernetice reprezintă furtul de date personale, la nivel global (Microsoft)

Publicat: 16 sept. 2022, 12:44, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Aproximativ 70% din totalul atacurilor cibernetice reprezintă furtul de date personale, la nivel global (Microsoft)
Microsoft eveniment Zero Trust

Atacurile cibernetice asupra Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) au crescut de şase ori, în 2021 faţă de 2020, iar aproximativ 70% din totalul breşelor de securitate, la nivel global, sunt reprezentate de furtul de date personale, conform datelor Microsoft România, prezentate recent în cadrul conferinţei „Embrace Proactive Security with Zero Trust”.

„Economia datelor din Europa ar urma să atingă valoarea de 829 de miliarde de euro până în anul 2025. Aceasta deschide uşa unor riscuri de securitate, costul criminalităţii cibernetice fiind estimat să ajungă la 10 trilioane de dolari tot până atunci. Securitatea cibernetică nu a fost niciodată mai importantă, cu atât mai mult cu cât le oferă guvernelor sprijin în protejarea infrastructurilor digitale critice, iar mediului de afaceri încrederea necesară pentru a se adapta mai uşor la schimbările aduse de economia digitală. Totodată, ne ajută să ştim că datele noastre personale, indiferent că vorbim de persoane fizice, cât şi juridice, sunt protejate. Aşadar, o companie care vrea să funcţioneze şi să se dezvolte are nevoie de o strategie de securitate cibernetică funcţională”, a declarat Bogdan Putinică, general manager al Microsoft România.

Prezent la eveniment, Anton Rog – director al Centrului Naţional Cyberint – a realizat o analiză a ameninţărilor cu care se confruntă România în acest moment, atât la nivelul instituţiilor guvernamentale, cât şi la nivelului mediului de afaceri.

„În ultima perioadă, am resimţit tot felul de ameninţări, între care atacurile tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) îndreptate împotriva site-urilor guvernamentale, companiilor, dar şi instituţiilor financiare. Cyberint se ocupă de securitatea cibernetică a infrastructurilor cu valenţe critice pentru securitatea naţională, iar un pilon important pentru noi în acest moment este pilonul care se ocupă de actorii statali. (…) Până în 2021, tool-urile utilizate de aceşti atacatori cibernetici nu erau atât de complexe, dar începând cu 2021 am observat o schimbare importantă, ameninţările de tip malware devenind foarte complexe. Este evident că fenomenul criminalităţii cibernetice este în creştere, este real şi se întâmplă frecvent în România. Ceea ce trebuie să ştim este că luarea de măsuri minimale, cum ar fi schimbarea parolelor, un soft antivirus licenţiat şi avansat, precum şi alte sisteme de protecţie, ne scutesc de încetarea activităţii”, a afirmat Rog.

Potrivit datelor oficiale, în Europa, una din opt companii a fost afectată de atacuri cibernetice, dar mai bine de jumătate dintre cele din Europa Centrală şi de Est nu au strategii complexe de securitate cibernetică.

În cazul României, doar 40% dintre companii au o strategie de securitate cibernetică funcţională, susţin specialiştii Microsoft România.

Evenimentul „Embrace Proactive Security with Zero Trust” a reunit peste 350 participanţi şi s-a desfăşurat în format hibrid.