Arabia Saudită extinde programul de verificare a abilităților în 160 de țări

Publicat: 16 dec. 2023, 23:30, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Arabia Saudită extinde programul de verificare a abilităților în 160 de țări

Autoritățile pentru muncă din Arabia Saudită au planuri de a extinde un program de verificare a competențelor în până la 160 de țări, în cadrul unei scheme menite să evalueze aptitudinile lucrătorilor care vor fi angajați în regat și să reglementeze piața muncii.

Lansat mai devreme în acest an de Ministerul Resurselor Umane din Arabia Saudită în colaborare cu Ministerul de Externe, programul a fost aplicat treptat în 62 de țări. Acesta include teste practice și teoretice și vizează 23 de categorii de profesii, condiționând eliberarea vizei lucrătorului de trecerea acestor teste în țara de origine.

„Programul de verificare a competențelor vizează muncitorii în profesii precum instalații sanitare, electricitate, etc.”, a declarat Nawaf Al Ayadi, șeful Programului de Acreditare Profesională la Ministerul Resurselor Umane.

„A fost lansat în patru țări principale, acoperind 80 la sută dintre muncitorii expatriați în regat. Aceste țări sunt India, Bangladesh, Sri Lanka și Pakistan”, a spus el pentru portalul de știri saudit Akhbar24.

Programul vizează, de asemenea, muncitorii cu diplome. „Certificatele muncitorilor sunt verificate. Programul a fost lansat în 62 de țări și vizează să acopere 160 de țări”, a adăugat oficialul.

Această schemă face parte din eforturile Ministerului Resurselor Umane de a îmbunătăți calitatea forței de muncă în piața muncii a regatului, de a îmbunătăți serviciile profesionale, de a spori productivitatea și de a opri accesul forței de muncă necalificate în regat.

Arabia Saudită, o țară cu 32,2 milioane de locuitori, găzduiește o comunitate mare de muncitori migrați.

La sfârșitul anului 2020, Arabia Saudită a dezvăluit reforme în domeniul muncii, restructurând drastic sistemul de sponsorizare al țării. Milioane de muncitori migrați au beneficiat de reforme, care au intrat în vigoare în martie 2021.

Aceste reforme permit mobilitatea în muncă și reglementează emiterea vizelor de ieșire și reîntoarcere pentru muncitorii expatriați fără aprobarea angajatorilor. Mobilitatea angajaților permite muncitorilor expatriați să se transfere între angajatori la expirarea contractului de muncă fără consimțământul angajatorului.