Arafat: Deschiderea școlilor ar putea duce la o creștere a numărului de infectări cu COVID-19

Deschiderea școlilor ar putea duce la la o creștere a numărului de infectări cu COVID-19, dar important va fi dacă această creștere este controlabilă, adică nu va crea presiune pe sistemul de sănătate, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

„Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă creşte, scade. Vedem să zicem indicatorii fideli care sunt terapie intensivă, internările, externările, toate acestea. Suntem la baza unei situaţii, la acest moment suntem deja pe platou, nu mai scade, deci suntem pe un platou acum şi la terapie intensivă – creşte, scade, dar suntem pe un platou general. La ATI sunte în fază în care este plus 10, mai scade un pic, mai creşte din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie. Asta nu garantează că la orice moment să înceapă din nou”, a declarat Raed Arafat duminică seara la Antena 3.

Chestionat dacă ia în calcul o creştere a numărului de cazuri de COVID după deschiderea şcolilor, şeful DSU a răspuns: „Este posibil”.

Acest lucru nu poate nimeni să îl nege şi să apară o creştere. Acum dacă această creştere este controlabilă sau nu, o să vedem. Controlabilă înseamnă că este în parametrii în care impactul pe sectorul sanitar să nu fie unul care să îl blocheze. Să nu se blocheze ATI şi secţiile care sunt destinate cu oxigen, pentru că totul, dacă vedeţi toate ţările care iau măsuri, iau în calcul impactul pe sistemul sanitar, ca să facă faţă sistemul sanitar. La noi am ajuns la un vârf în noiembrie. Am văzut acolo că s-a lucrat în mai multe fronturi, secţiile ATI, secţiile în care am suplimentat concentratoare de oxigen şi unităţile de primiri urgenţe au creat zone roşii, adică au tratat pacienţi până este găsit loc. Azi a fost o uşoară creştere, ieri a fost o uşoară scădere, dar nu e o creştere de sute, mii, să spui că e o creştere majoră. Nimeni să nu interpreteze că stăm foarte bine şi gata. Trebuie să respectăm mai departe măsurile, mergem în paralel cu vaccinarea. Dozele vor creşte, numărul lor va creşte, dacă acum suntem între ţările care au vaccinat un procent semnificativ. Suntem peste 2%, stăm bine. În general cu Europa stăm bine, suntem în primele ţări”, a completat şeful DSU.

1 COMENTARIU

  1. Acest fenomen este posibil. Scoala on line si cea reala trebuia sa fie de 30-40minute ora,10 minute pauza, predate lucrurile esentiale. Date teme si exercitii corectate on line sau pe caiete de profesori. Pot veni la scoala direct doar de explicat ce nu a fist intekes si date caietele de teme la control. Se poate face scoala direct de 3 ori pe saptamana. Copiii nu vor mai sta cu orele pe calcukator ori cu masca pe fata. Pentru cei mici un sistem de jocuri cu invatare, mai sintetic si agreabil. Dar nu s,-a facut nimic in acest sens, de teama ca profesorii sunt platiti degeaba. Toti ministrii din invatamant niste hartogari fara idei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole