Are România la rezervele de stat cereale doar pentru trei săptămâni? Un fost ministru acuză

Publicat: 17 oct. 2022, 21:33, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Are România la rezervele de stat cereale doar pentru trei săptămâni? Un fost ministru acuză

Americanii au interzis României vreme de 20 de ani să achiziționeze la rezerva de stat alimente care să ajungă populației pentru mai mult de 3 săptămâni, susține fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care s-a ales și cu dosar la DNA, după ce ar fi încercat să mărească stocurile.  

Chesnoiu susține că pentru un împrumut de 350 milioane dolari contractat în 1997 de la Banca Mondială, România s-a trezit cu obligații halucinante: rezerva de stat limitată la 350.000 tone, eliminarea subvențiilor la îngrășăminte, reducerea cu cel puțin 25% a subvențiilor  la semințe, precum și privatizarea sau lichidarea unui număr de 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, susține Chesnoiu, potrivit National.ro.

Actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost primul care a încercat să majoreze achizițiile de grâu la rezerva de stat în 2018, fără succes însă. Adrian Chesnoiu și-a încercat și el norocul, dar n-a reușit mare lucru. Iar totul tine de interdicția instituită de americanii de la Banca Mondială, trecută în acordul de împrumut semnat în 1997.

”Eu am cerut explicații, să văd de ce nu se poate. Mi s-a spus că există Ordonanța 13 din 1997 care ne interzice acest lucru. Am solicitat actul normativ, l-am studiat și am constatat că este cel mai mare atentat la siguranța națională a României, din punct de vedere al agriculturii, comis pe timpul guvernării CDR, cu Victor Ciorbea premier. Să vedeți cât de mult a afectat România această Ordonanță 13. România s-a împrumutat în 1997 de 350 milioane de dolari de la Banca Mondială cu niște obligații halucinante, ca să vedeți ce a putut să scrie un guvern în funcție pentru țara asta. Pentru acest împrumut, România s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, însemna consumul României pe 3 săptămâni, să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, și toată lumea mă întreabă azi de ce cumpărăm semințe de la companii străine. Păi din 1997 facem asta, că ne-am angajat, ca stat, să lichidăm sau să privatizăm structuri de importanță strategică națională”, a declarat deputatul Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii.

Citește și Chesnoiu: România nu este Ungaria, Bulgaria sau Serbia. Avem suficiente alimente în rezervele de stat