Arestați pe aeroport, cu maimuțe rare în chiloți

Publicat: 04 mai 2025, 23:00, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Arestați pe aeroport, cu maimuțe rare în chiloți
sursa foto: Getty Images

Un bărbat și o femeie, arestați pe Aeroportul Internațional José María Córdova din Rionegro, în apropiere de Medellin, după ce au fost prinși în timp ce încercau exporte ilegal în Republica Dominicană maimuțe sedate pe care le ascundeau în… lenjeria intimă

Prinși cu maimuțe acolo unde nu răsare soarele

Traficanții au ascuns șase maimuțe sedate în chiloți în speranța aparatura din aeroport detectează doar obiecte metalice. Lucrurile au luat o întorsătură atunci când autoritățile au început aibă bănuieli în privința celor doi. Așadar, au ales îi controleze în detaliu, relatează corriere.it. Momentul culminant a fost declanșat atunci când au fost depistați asupra acestora pui de maimuțe.

Din păcate, doi dintre cei șase pui au fost găsiți morți, probabil din cauza lipsei aerului. Restul animalelor au fost preluate de o echipă veterinară, care le-a oferit îngrijiri de urgență. Deși sunt acum în afara pericolului, nu vor putea fi reintroduse în natură prea curând, fiind traumatizate.

Nu se cunoaște cu exactitate destinația în care animalele urmau ajungă. Însă, se suspectează Republica Dominicană ar fi fost doar o escală în cadrul unei rețele mai mari de trafic internațional de faună sălbatică. Totodată, nu se știe nici dacă cei doi acționau singuri sau erau doar pionii de joc ai unui șef.

Vezi și: Zeci de animale au ars într-un incendiu devastator izbucnit la un adăpost din Arad

Traficul cu animale pe cale de dispariție prezintă cifre îngrijorătoare

Analiza efectuată de organizațiile mondiale care luptă împotriva traficului cu animale expune cifre de-a dreptul șocante. 15 milioane de animale cu blană, cinci milioane de păsări, două milioane de reptile și 30.000 de primate sunt traficate anual. Bilanțul prezintă dimensiunea dezastrului provocat de braconaj și de comerțul ilegal cu fildeș, scrie Le Monde.

Uganda, Kenya, Tanzania, Filipine, Malaezia, Thailanda, Vietnamul și China sunt țările în care vânătoarea și comerțul cu animale pe cale de dispariție este în floare. Sunt rețele foarte bine organizate care se adaptează rapid și își găsesc imediat noi itinerarii de contrabandă.

14,5 miliarde euro este costul anual al criminalității asupra speciilor sălbatice. Acest tip de criminalitate se clasează pe locul 4 în lume în topul celor mai profitabile activități ilicite.