ARF a suplimentat comanda de rame electrice de lung parcurs! Contractul cu Pesa a ajuns la 1,6 miliarde de lei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/trenuri-Pesa.jpg)
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) vrea mai multe rame electrice de lung parcurs de la producătorul polonez Pesa. Contractul încheiat cu funizorul POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (Polonia) – PESA prevedea achiziția de 20 de trenuri noi, însă ARF și-ar dori mai multe. Așa că a încheiat un act adițional la contractul de achiziție a celor 20 de rame electrice interregionale (RE-IR), care vor fi furnizate de Pesa.
Potrivit unui comunicat postat pe Facebook, ARF a suplimentat comanda de rame electrice de lung parcurs. „Actul Adițional prevede suplimentarea contractului încheiat de ARF cu PESA, la data de 19 decembrie 2023, cu încă 9 rame electrice de lung parcurs și asigurarea perioadei de mentenanță pentru acestea pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, la care se adaugă serviciile de instruire a personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și utilizarea aplicațiilor software, care sunt asigurate de către furnizor“, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
După cum se știe, finanțarea celor 20 de rame electrice interregionale a fost asigurată prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR). Cele 9 unități electrice multiple urmează să fie finanțate prin Fondul pentru Modernizare (FM), a precizat ARF.
ARF a suplimentat comanda de rame electrice de lung parcurs. Care este termenul de livrare
Valoarea totală a contractului pentru achiziția a celor 29 de unități electrice multiple interregionale și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 1.604.280.000 lei. Termenul de livrare a primei rame este luna septembrie a anului 2025, furnizarea pachetului complet de 29 de rame urmând să se facă până la finalul anului 2027.
„Menționăm că viteza maximă de rulare a ramelor electrice este de 160 km/h, acestea fiind compuse din trei vagoane care asigură 191 de locuri pe scaune. Unitățile sunt prevăzute cu sistem de semnalizare și siguranță ERTMS la nivel 1 și 2, precum și cu sistemul național PZB90“, se mai precizează în comunicatul Autorității pentru Reformă Feroviară.
Din punct de vedere al confortului pasagerilor, ramele dispun de sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, o zonă bar/bistro, o zonă pentru călători cu dizabilități, cu două amplasamente conform standardelor în vigoare, precum și de o zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat.
Pe ce rute vor circula noile rame electrice
ARF susține că ramele electrice RE-IR vor facilita conexiunile interregionale, contribuind la asigurarea mobilității, la utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon în transport feroviar, prin îmbunătățirea transferului modal, care va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din transport.
Rutele pe care vor circula aceste trenuri sunt:
- Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov;
- Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova;
- Brașov – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani -Iași/Suceava;
- Galați – Mărășești – Bacău – Pașcani – lași/Suceava;
- Galați – Brăila – Făurei – Fetești – Constanța (Mangalia);
- (Mangalia) – Constanța – Fetești – Brăila – Mărășești – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava;
- (Giurgiu) – București – Ciulnița – Călărași;
- Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov;
- Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova – Calafat.
Potrivit comunicatului postat de ARF, președintele Autorității, Mihai Barbu, și-a manifestat satisfacția în legătură cu semnarea acestui document, care va mări la 66 de unități flota de trenuri noi electrice de lung parcurs, cu „beneficii directe în asigurarea unei capacități de transport mai mari și a unor condiții sporite de siguranță, ceea ce va facilita trecerea către sectorul feroviar, ca alternativă pentru transportul interregional“.