Arme noi pentru standardele NATO: soluții pentru armurile moderne

Publicat: 15 mai 2024, 07:34, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Arme noi pentru standardele NATO: soluții pentru armurile moderne

Armata NATO recunoaște în mod unanim că glonțul său actual de 5,56mm nu poate înfrânge armura corporală rusă și este ușor depășit de cele mai recente arme mici rusești, ne spun experții.

Într-o clădire elegantă, din cărămizi roșii, de la Arsenalul Picatinny din New Jersey, două noi arme mari sunt expuse pe peretele unei săli de conferințe. Ambele sunt mașini militare impunătoare concepute pentru a ucide. Unul este XM7, un nou pușcă de serviciu pe care Armata SUA intenționează să o introducă în doatrea a mii de soldați, înlocuind carabina standard M4. Celălalt monstru este XM250, o pușcă automată.

Ambele vor trage cu un nou tip de muniție – gloanțe cu calibrul de 6,8mm. Carabina M4 existentă a Armatei trage un glonț de calibru mai mic, de 5,56mm.

„Ultima dată când am emis o pușcă de serviciu a fost în 1967, când am trecut de la M14 la M16,” spune Col. Jason Bohannon, care conduce programul Next General Squad Weapons al Armatei, creat în 2017 special pentru a înlocui carabina M4. „Cred că este un moment istoric pentru Armată,” spune el pentru Popular Mechanics.

Pentru a înțelege de ce Armata face acest schimb decisiv – intenționând să doteze aproximativ 100.000 de soldați cu un nou tip de pușcă (pe care Divizia 101 Airborne la Fort Campbell, Kentucky o testează în prezent) – începeți prin a lua în considerare muniția pe care o utilizează arma M4 actuală a Armatei și pe care a folosit-o M16 înainte de aceasta, începând cu anii 1960 și Războiul din Vietnam: glonțul de 5,56mm.

„Au existat unele îngrijorări cu privire la eficiența acestui glonț” spune Bohannon. Au fost „lecții învățate din timpul luptelor, toți anii petrecuți în războiul global împotriva terorismului.”

„La sfârșitul analizelor”, adaugă el, „cred că am stagnat cu eficacitatea calibrului de 5,56”.

În ultimii ani, o parte dintre preocupările legate de glonțul de 5,56mm au fost legate de ceea ce se întâmplă atunci când un glonț de acest calibru lovește o persoană, pe câmpul de luptă, care poartă armură corporală. În 2017, generalul-locotenent Mick Bednarek, care acum este pensionat, a depus mărturie despre această problemă în fața unei audieri a Comitetului de Servicii Armate al Senatului cu privire la armele mici. A remarcat că SUA se confruntă pe câmpurile de luptă cu adversari care „se apropie cu armură corporală de nivel doi și trei care împiedică letalitatea noastră, cu care am dominat cândva câmpul de luptă al infanteriei, indiferent de distanță.

Bednarek a adăugat că, din cauza acestui nou nivel de protecție, „capacitatea noastră de a elimina această amenințare la distanțe medii sau lungi este aproape dispărută, așa că trebuie să avem sisteme de arme mici care să poată opri și să poată penetra această protecție crescută a inamicului.

Generalul-maior Robert Scales, care a decedat mai devreme în acest an, a confirmat acest punct de vedere mai târziu, în aceeași audiere. „Cred că Armata recunoaște în mod universal că glonțul de 5,56 nu poate înfrânge armura corporală rusă și este ușor depășit de cele mai recente arme mici rusești,” a spus el. „Liderii superiori acum, în ambele servicii de luptă terestră, cer această muniție de calibru mediu.

Exact o săptămână mai târziu, într-o altă audiere a Comitetului de Servicii Armate al Senatului din 2017, generalul Mark Milley, care acum este și el pensionat, a repetat punctele pe care Bednarek și Scales le-au făcut. „Glonțul de 5,56 trebuie să recunoaștem că există un tip de armură corporală acolo, pe care nu o penetrează,” a spus el. „De asemenea, noi avem acea armură corporală, și … statele adversare o vând efectiv pe internet pentru aproximativ 250 de dolari.”

Cu siguranță, una dintre aceste mărci se numește Militech, și poți găsi videoclipuri pe YouTube cu un trăgător care demonstrează ce se întâmplă atunci când trage în una dintre plăcile lor.

„Nu veți dori să fiți lovit de acest glonț oriunde pe corpul dumneavoastră […] este letal în orice aspect.”

Glonțul de calibru mediu la care se referea Scales în 2017 este acum glonțul de 6,8mm pe care XM7 și XM250 îl vor trage – un calibru intermediar pe care armata dorește să-l implementeze între cele mai mici, de 5,56mm și cele mai mari, de 7,62mm NATO, cu care trag arme precum mitraliera M240 sau, anterior, pușca M14 a Armatei, care a precedat M16.

Dar experții spun că armura corporală este doar o parte din ecuație atunci când se consideră care este cel mai eficient calibru pentru a face diferența pe câmpul de luptă. Cu gloanțele de 5,56mm trase dintr-o carabină precum M4, problema mare este raza sa, spune Amael Kotlarski, un manager de echipă pentru arme la Janes. „Glonțul este ușor, are o viteză destul de mare, dar nu se comportă la fel de bine la distanțe mai lungi”, spune el pentru Popular Mechanics. El spune că „punctul său de eficiență maximă” este între 300 și 400 de metri.

Toate acestea nu înseamnă că glonțul de 5,56mm nu este mortal. „Este un glonț incredibil de letal – adică face lucruri destul de oribile corpului uman atunci când îl lovește”, adaugă Kotlarski. „În funcție de construcția sa, are tendința de a se rostogoli în interiorul țesutului moale.” Acest lucru poate produce o distrugere fizică groaznică.

Nicholas Drummond, un comentator în domeniul apărării și expert în războiul terestru, vede probleme similare cu glonțul de 5,56mm. „Este chiar pe limita a ceea ce este necesar pentru a incapacita o țintă umană,” spune el pentru Popular Mechanics. „A fost întotdeauna controversat. Se bazează pe faptul că glonțul se rostogolește când lovește un mediu mai dens decât aerul.” Drummond observă că în Afganistan, de exemplu, o problemă a fost că gloanțele de 5,56mm trase dintr-un M4 nu pătrundeau întotdeauna prin parbrizele mașinilor, o problemă remarcabilă atunci cândun soldat credea că vehiculul ar putea fi o amenințare și trăgea în el.

Cu alte cuvinte, capacitatea unui glonț de a penetra armura corporală sau nu este doar una dintre problemele pe care Armata le ia în considerare cu trecerea sa la un nou calibru și la noi puști. „Cred că oamenii sunt concentrați asupra armurii corporale,” spune Bohannon, vorbind în acea sală de conferințe de la Arsenalul Picatinny. „Dar într-adevăr, există o serie de ținte pe câmpul de luptă care și există astăzi. Și există o serie de ținte în câmpul de luptă care vor exista în următorii 10 ani. Încercăm să echilibrăm toate acestea pentru a pune [Armata SUA, și Departamentul Apărării] într-o poziție avantajoasă.”

Deci, noile arme, cu gloanțe mai mari, vor face asta? Gloanțele din noile arme nu sunt doar mai mari, ci și trag la o viteză mai mare. „În mod tipic, un proiectil de calibru mai mare tinde să se comporte mai bine la distanțe mai lungi și să lovească mai tare la distanțe mai lungi„, spune Kotlarski. Și Bohannon este optimist cu privire la puterea de ucidere a noului calibru, într-un scenariu viitor de pe câmpul de luptă în care un adversar poartă armură corporală. „Nu veți dori să fiți lovit de acest glonț, oriunde pe corpul dumneavoastră,” spune el. „Este letal în orice aspect.” (Și desigur, cu cât este mai lungă distanța implicată, cu atât va avea mai multe probleme orice proiectil în penetrarea unei armuri corporale serioase.)

Dar noua pușcă vine cu un cost fizic: XM7 este mai grea decât M4 pe care o va înlocui pentru unii soldați. Apoi este și șocul de recul pe umăr a armei. „Are mai mult recul? Da,” spune Bohannon. Totuși, spune el, „este o armă controlabilă.” De asemenea, el observă că o versiune a carabinei XM7 va „apărea în cele din urmă” (o carabină este un tip mai scurt de pușcă).

Este important să ne amintim că dezbaterea cu privire la cel mai bun calibru de glonț nu este una nouă, subliniază Mark Cancian, un consilier superior pentru Programul de Securitate Internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, și fost colonel în Marină. „A existat o lungă, lungă dezbatere în cadrul armatei despre calibrul mare versus calibrul mic,” spune Cancian pentru Popular Mechanics. „Recent, aceasta este de 5,56 versus 7,62. Și cele două tabere se confruntă pasional pe această temă.

El spune că știe de partea gardului pe care aterizează. „Mereu am preferat 5,56 pentru că mi s-a părut mai ușor să trag și mai ușor să lovești o țintă cu ea,” spune Cancian, referindu-se la serviciul său în Marină. Comparat cu 7,62mm, „nu a avut la fel de mult impact; arma nu era la fel de grea.

Desigur, muniția nouă de 6,8mm este între aceste două dimensiuni. „Este posibil ca 6,8 să fie un compromis bun,” spune el. „Doar că nu știu încă răspunsul la această dilemă.

În cele din urmă, timpul, testarea și procesul de rafinare al armatei vor spune dacă acest calibru de muniție, și noile arme care îl trag, reprezintă un fel de soluție magică pentru succesul pe câmpul de luptă modern – indiferent dacă un adversar poartă armură corporală sau nu.