Artiștii independenți, din nou în impas. Legea trebuie actualizată, susțin ei într-o petiție

Valul patru al pandemiei readuce în discuție categoriile sociale vulnerabile sau foarte vulnerabile. Una dintre ele este cea a lucrătorilor culturali independenți, „antreprenori ai propriului talent”. Chiar dacă, oficial, nu se vor mai închide sălile de spectacole, vor exista evenimente anulate sau amânate. Iar unii artiști vor fi, din nou, în imposibilitatea de a-și întreține familiile sau de a plăti facturile. Muzicianul independent Florentin Milcof a inițiat o petiție pentru a actualiza legislația care îi privește pe artiști.

Milcof a inițiat și în martie 2020 o petiție. Semnată de aproape 30.000 de oameni, petiția a contribuit la adoptarea ordonanței 30 din 18.03.2020 și la perfecționare ulterioară a acesteia, susține Milcof. El subliniază că a contat enorm numărul celor care au susținut inițiativa.

În noul context pandemic, muzicianul a inițiat o nouă petiție, pentru actualizarea legislației. În acest sens, el face apel la unitate în mediul artistic, pentru un succes real al demersului.

Cine sunt artiștii independenți?

Artiștii independenți sunt practic antreprenori ai propriului lor talent și din această perspectivă trebuie să primească aceleași compensații ca cei din zona economică. Ei sunt: coregrafi, performeri, dansatori, actori, regizori, artiști vizuali, operatori, scriitori, scenografi, monteuri, editor film/video, cascadori, games designers, pictori, graphic designers, fotografi, cântăreți, compozitori, instrumentiști, ingineri de sunet, tehnicieni, artiști de circ, magicieni, iluzioniști, fashion designeri, restauratori etc. Utilitatea publică a acestora este consfințită de Constituția României la articolul 33 (dreptul la cultură), se arată în petiție.

Sectorul cultural nu va mai fi oficial închis, dar activitatea va fi restrânsă. Iar dorința publicului de a participa la manifestări culturale și de divertisment se va restrânge semnificativ, crede Florentin Milcof. Astfel, artiștii independenți vor fi iar fără mijloace de a se susține.

Acesta susține că Ordonanța 132/07.08.2020 (privitoare la sectorul cultural) nu este construită pentru a oferi protecția socială necesară în condițiile actuale. Și că este nevoie de o actualizare legislativă.

Cerințele suținute în petiție

„Este necesar sa luați/dispuneți/susțineți urmatoarele măsuri:

  1. Inițierea unui program prin care toți lucrătorii din sectorul cultural independent care nu au asigurare de sănătate să fie asigurați din oficiu cel puțin până la data de 31 decembrie 2022.  
  2. Acordarea unei sume forfetare ( media lunară a veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mare de salariul mediu net pe economie, stabilit conform Legii 6/2020) pentru PFA-uri, SRL-uri și artiști independenți ( celor care lucrează pe drepturi de autor) pe o perioadă de minim 9 luni.
  3. Interzicerea debranșării/deconectării de la utilități ( apă, energie termică, energie electrică, gaze naturale, internet, TV) până la data de 31 decembrie 2022.
  4. Scutirea de plata chiriei pentru spațiile în care companiile și artiștii independenți își desfășoară activitățile, săli de repetiții, săli de spectacole, galerii, centre culturale private, etc.

5. Amânarea obligațiilor legate de plata impozitelor și contribuțiilor aferente veniturilor din anii precedenți al acestor persoane și entități juridice până la data de 31 decembrie 2022.

6. Reviziuirea și reactualizarea ordonanței 30 și 32 din 26.03.2020 și anume a capitolelor legate de lucrătorii culturali (profesioniștii)din care să reiasă acordarea indemnizației de 75% din salariul mediu pe economie și a modificării metodologiei în sensul accesului unui număr mai mare de lucrători culturali care să beneficieze de prevederile acestui act normativ.”

Apel la unitate în mediul artistic

Florentin Milcof face un apel către toți artiștii, pentru a acționa uniți:

„S-a discutat foarte mult și s-a făcut mult prea puțin. S-au creat tot felul de inițiative care s-au încheiat, majoritatea, fără rezultat”, scrie Milcof.

Cornel Ilie, Dan Teodorescu, Luiza Zan și alți artiști și-au anunțat deja susținerea pentru această inițiativă. Florentin Milcof a adresat invitația la peste 200 de muzicieni.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cum se ferește Piedone de ”vânători”! Cadoul inedit primit de edil

Cristian Popescu Piedone își ține la curent urmăritorii de pe rețelele sociale cu evenimentele din viața sa. Așa s-a întâmplat și astăzi, când a...

COTAR cere Guvernului să aplice modelul german pentru asigurările RCA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) solicită Guvernului României să declanșeze de urgență modificarea Codului Fiscal aplicabil pieței de asigurări din România și...