Aruncăm la gunoi tone de aur în fiecare an. Acesta ar putea fi recuperat cu ajutorul brânzei

Publicat: 07 mai 2025, 12:30, de Alice Călin, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Aruncăm la gunoi tone de aur în fiecare an. Acesta ar putea fi recuperat cu ajutorul brânzei
Sursă foto: freepik.com / Tone de aur ajung la gunoi în electrocasnicele nereciclate

În fiecare an, milioane de dispozitive electronice sunt aruncate fără a fi reciclate. Puțini știu că fiecare dintre acestea conține mici cantități de aur, ce ar putea fi extras. Un telefon mobil, un laptop, sau un cuptor cu microunde poate conține până la 450 de miligrame de aur de 22 de karate. Când aceste aparate sunt aruncate în loc de a fi duse la centrele de reciclare, pierdem resurse valoroase. Astfel, la nivel global, tone de aur ajung la gunoi.

Tone de aur pierdute din neglijență și nepăsare

Aurul este folosit frecvent în industria electronică, datorită proprietăților sale conductoare și a rezistenței la coroziune. Plăcile de bază din calculatoare, telefoane sau alte aparate conțin urme de aur care pot fi recuperate în centrele profesionale de reciclare.

Potrivit Global E-waste Monitor 2024, în anul 2022 s-au generat 62 de milioane de tone de deșeuri electronice la nivel global. Această cantitate reprezintă o creștere cu 82% față de 2010. Se estimează că, până în 2030, se va ajunge la 82 de milioane de tone, dacă nu se iau măsuri adecvate .

Cum poate brânza să ajute la recuperarea aurului

Potrivit Libertatea, Cercetătorii de la ETH Zürich au găsit o metodă neobișnuită de extragere a aurului din electronice. Aceștia au transformat proteinele din zer într-un material buretos, capabil să rețină aurul dizolvat din plăcile electronice tratate cu acid. Tehnica este eficientă și ecologică, permițând recuperarea aurului din aparatele electronice și electrocasnice.

Din doar 10 plăci electronice, cercetătorii au obținut pepite de aur de 22 de karate. Valoarea aproximativă a acestora este de 3.400 de lei. Asta înseamnă că, în medie, atunci când aruncăm la gunoi un laptop vechi, aruncăm aur în valoare de sute de lei.

Putem salva tone de aur și alte metale prețioase prin reciclare

Problema nu este nouă și nu este pentru prima dată când discuția apare pe agenda publică. Încă din anii 2000, specialiștii au început să atragă atenția asupra lipsei unor rețele eficiente de colectare și reciclare.

Japonia a ales să atragă atenția asupra acestui fenomen într-un mod inedit. Astfel, toate medaliile acordate la Jocurile Olimpice de vară Tokyo 2020 au fost fabricate integral din metale reciclate, provenite din dispozitive electronice uzate.

Între 2017 și 2019, organizatorii au colectat aproximativ 78.985 de tone de deșeuri electronice. Aceștia au folosit procese specializate pentru a extrage metalele prețioase, din care au reușit să confecționeze în jur de 5.000 de medalii olimpice. În total, au fost obținute 32 kg de aur, 3.500 kg de argint și 2.200 kg de cupru.