Asistența medicală școlară, în suferință cronică!

Publicat: 04 dec. 2023, 12:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Asistența medicală școlară, în suferință cronică!
foto: Turnul Sfatului

La începutul anului școlar 2023-2024, în unitățile de învățământ preuniversitar din țara noastră funcționau 3.429  de cabinete medicale școlare și 507 cabinete stomatologice. Adică, aproximativ o jumătate din unitățile de învățământ preuniversitar au cabinete care să asigure asistență medicală școlară.  

Potrivit Legii învățământului preuniversitar 198/2023, autoritățile publice locale trebuie să rezolve această situație până în 2030.

Datele arată că există mari discrepanțe:  în  municipiul București sunt 430 de cabinete medicale școlare și 148 de cabinete stomatologice, în județul Cluj: 237/25; în județul Mureș: 140/7. Comparativ cu județul Călărași  cu 27 de cabinete medicale școlare și niciun cabinet stomatologic; județul Sălaj: 7/2; județul Covasna: 11/6.  

Potrivit Legii învățământului preuniversitar, ”în fiecare unitate de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din România se înființează/se organizeză cabinete medicale/cabinete stomatologice școlare autorizate sanitar”, această misiune revenind  autorităților administrației publice locale. Și tot administrația locală este cea care trebuie să asigure încadrarea personalului medical din cabinetele medicale școlare și cabinetele de stomatologie  școlară .

Sunt principalele date din răspunsul Ministerului Educației  la întrebarea  referitoare la ”funcționarea cabinetelor medicale din unitățile de învățământ preuniversitar” formulată de deputatul Ștefan Mușoiu. Menționăm că răspunsul Ministerului Educației se bazează pe datele transmise de inspectoratele școlare din toată țara.

O realitate

La lipsa de cabinete medicale școlare se adaugă  o alta: lipsa  de personal medical. 

Potrivit Ministerului Sănătății, rețeaua de asistență medicală școlară angajată este formată din: 

  • 837 de medici școlari (cu 326 de posturi vacante în mediul urban

și 14 posturi în mediul rural);

  • 3.696 asistenți medicali școlari (cu 354 de posturi vacante în mediul urban și 25 de posturi în mediul rural);
  • 516 medici stomatologi școlari (cu 88 de posturi vacante în mediul urban  și 6 posturi vacante în mediul rural;
  • 394 de asistenți medicali stomatologi școlari (cu 82 de posturi vacante în mediul urban și 6 posturi vacante în mediul rural).

”Deficitul de personal medical este o problemă cu care ne confruntăm la nivelul tuturor specialităților medicale, în mediul rural și în zonele defavorizate ,deficiul de medici de medicină de familie, incluzând aici și medicii școlari , reprezintă o realitate”. Este precizarea Ministerului Sănătății la interpelarea deputatului Brian Cristian referitoare la ”Situația cabinetelor medicale școlare”.