Asociația Municipiilor îi cere ministrului Vlad Voiculescu asigurarea fondurilor necesare funcționării centrelor de vaccinare

Publicat: 09 ian. 2021, 13:03, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL
Asociația Municipiilor îi cere ministrului Vlad Voiculescu asigurarea fondurilor necesare funcționării centrelor de vaccinare
Supradoză de vaccin administrată unor angajați dintr-un centru de bătrâni

Campania de vaccinare la nivel național nu începe fără probleme. Ministerul Sănătății a dat normele tehnice ce trebuie urmate, dar nu a clarificat măsurile de organizare din teren. Asociația Municipiilor din România a reacționat la măsurile propuse de ministerul condus de Vlad Voiculescu și cere asigurarea resurselor necesare pentru organizarea centrelor de vaccinare.

Având în vedere prevederile proiectului Ordonanţei de urgenţă iniţiat de către Ministerul Sănătăţii cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociaţia Municipiilor din România :

1. Constată ignorarea de către Ministerul Sănătăţii a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuţii în sarcina administraţiei publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

(1) Pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanţării următoarelor categorii de cheltuieli:

a. pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare;

b. pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare;

Asociaţia Municipiilor din România a susţinut şi susţine principiul european al subsidiarităţii, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administraţiei care se află cel mai aproape de cetăţean, cu descentralizarea şi alocarea resurselor financiare aferente .

2. Solicită Ministerului Sănătăţii asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locaţie.

Asociaţia Municipiilor din România arată faptul că bugetele administraţiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administraţiilor publice locale vor împiedica administraţiile locale să asigure finanţarea corespunzătoare a altor obligaţii şi servicii legale oferite cetăţenilor.

Asociaţia Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susţinerea şi operaţionalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes naţional, de protejare a sănătăţii publice şi extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătăţii asumare de responsabilităţi, nu doar transfer de atribuţii către administraţia locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.