Asociația Pentru Protecția Consumatorilor: Nemții pun presiune pe prețul cărnii de porc! Ceafă, spată și picioare la 10,99 lei/kg

Publicat: 04 dec. 2021, 13:03, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL
Asociația Pentru Protecția Consumatorilor: Nemții pun presiune pe prețul cărnii de porc! Ceafă, spată și picioare la 10,99 lei/kg

Asociația Pentru Protecția Consumatorilor susține că importurile de carne de porc din Germania la prețuri foarte mici pun presiune pe prețul cărnii de porc din curtea țăranilor! La acest moment, kilogramul de carne de porc adusă de la nemți se vinde în supermarketuri cu 10,99 lei/kg, iar pachetul include de toate: ceafă, spată și picioare de porc.

“Nemții testează piața cărnii de porc din România și pun presiune pe prețul cărnii de porc din curtea țăranilor!”, se arată într-o postare pe Facebook a Asociației Pentru Protecția Consumatorilor:

Așa cum se vede și pe etichetă, carnea provine de la gigantul Toennies, cel mai mare procesator de carne din Europa, iar, cel mai probabil, prețul cu care intră carnea în România este undeva la 6 lei/kg, potrivit informațiilor din piață.

În piață, însă, crescătorii de animale care dețin exploatații comerciale primesc de la abatoare pentru kilogramul de carne în jur de 7,5 lei/kg, adică sub costul de producție, în timp ce porcii din gopodăriile populației se vând cu prețuri cuprinse între 10 și 13 lei/kg (în viu).

Din cauza pestei porcine africane, care a dus la decimarea efectivelor de porci, producătorii autohtoni nu pot să asigure decât undeva la 20% din consum, restul fiind acoperit de importuri.

Germania este principalul furnizor de carne de porc al României, numai în primele opt luni din acest an fiind aduse – 45,8 milioane tone, în creștere cu 40% față de perioada similară din 2020.

 Potrivit datelor furnizate Puterea de către Institul Național de Statistică (INS),  importurile de carne de porc s-au majorat, în primele opt luni din acest an, cu circa 10%, față de perioada similară de anul trecut, până la 179.856 de tone în valoare de 345,4 milioane euro, față de 167.492 de tone în sumă de 384 milioane euro, în 2020. Cele mai mari cantități au venit din Germania – 45,8 mii tone, Spania – 36,8 mii tone, Ungaria 34,3 mii tone și Polonia – 17,8 mii tone.