Astăzi e Ziua mondială a toaletei

În fiecare an, pe 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei („World Toilet Day”), cu scopul de a evidenția faptul că aproximativ 3,6 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la canalizare în condiţii de siguranţă. Tema acestui an este „Valuing toilets”.

De asemenea, se dorește abordarea crizei globale de salubritate, pentru a atinge obiectivul 6 de dezvoltare durabilă (ONU): apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, potrivit www.worldtoiletday.

UN-Water („United Nations-Water”) a lansat o campanie globală de socializare în jurul #WorldToiletDay, atrăgând atenţia asupra faptului că toaletele sunt subfinanţate, prost gestionate sau neglijate în multe părţi ale lumii.

Acest lucru are consecinţe grave pentru sănătate, economie şi mediu, în special în comunităţile cele mai sărace şi marginalizate, atrage atenţia UN-Water, potrivit site-urilor https://www.gwp.org/ şi https://www.unwater.org/.

Tot în 2021, OMS şi UNICEF au fost lansat, cu ocazia Zilei mondiale a spălatului pe mâini (15 octombrie), Raportul privind igiena mâinilor.

Acesta arată că toate gospodăriile din cele 46 de ţări cel mai puţin dezvoltate din lume ar putea avea acces la spălat mâinile până în 2030 dacă lumea ar investi mai puţin de un dolar de persoană pe an în igiena mâinilor, conform raportului 2021, scrie site-ul https://www.worldtoiletday.info/.

Mai mult, la nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă, scrie site-ul https://www.un.org/.

În prezent, 3,6 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi câteva sute de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU.

Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromisă, conform site-ul https://www.worldtoiletday.info/.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igiena pentru toţi”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...