„Astăzi nu există loc pentru pedeapsa cu moartea în acest stat, în sud şi în această ţară”

Virginia, care deţine recordul la numărul de execuţii pe teritoriul SUA, a devenit primul stat din fostul Sud segregaţionist care a abolit pedeapsa cu moartea.

„Astăzi nu există loc pentru pedeapsa cu moartea în acest stat, în sud şi în această ţară”, a declarat guvernatorul democrat Ralph Northam (foto), în cursul unei ceremonii la închisoarea din Greensville, unde au avut loc până acum execuţiile. Abolirea pedepsei cu moartea este ”ceea ce trebuie făcut”, a subliniat el, potrivit AFP.

Nu poţi da această pedeapsă finală fără a fi 100% sigur că ai dreptate şi nu poţi da cuiva această pedeapsă finală ştiind că sistemul nu funcţionează la fel pentru toată lumea”, a explicat guvernatorul, subliniind că 296 dintre cei 377 de deţinuţi executaţi în secolul al XX-lea erau afro-americani.

În Virginia au fost aduși primii sclavi

După dezbateri foarte tensionate, cele două Camere ale statului Virginia au votat în favoarea unei legi pentru abolirea pedepsei cu moartea la începutul acestui an.

Virginia se alătură altor 22 de state americane în care pedeapsa cu moartea a fost deja abolită.

Coloniştii europeni stabiliţi la Jamestown au pus în aplicare în 1608 ceea ce este considerată ca fiind prima execuţie pe teritoriu american, cel executat fiind un căpitan acuzat de spionaj.

De atunci, Virginia a executat 1.391 de condamnaţi, conform Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC), mai mult decât orice alt teritoriu american. Dacă nu știați, tot în Virginia au fost aduşi în 1619 primii sclavi din Africa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...