Astăzi se sărbătorește Ziua internaţională a cărţii pentru copii. România nu e membră a organizației

Publicat: 02 apr. 2023, 09:57, de Cezar Amariei, în Cultură , ? cititori
Astăzi se sărbătorește Ziua internaţională a cărţii pentru copii. România nu e membră a organizației

În fiecare an, pe 2 aprilie (data naşterii scriitor Hans Christian Andersen), este marcată Ziua internaţională a cărţii pentru copii, pentru a le insufla celor mici dragostea pentru citit şi pentru a canaliza atenţia spre cărţile de acest gen. La 70 de ani de la prima inițiativă, România nu e membră în organizația din care fac parte până și Cambogia, Ghana, El Salvador, Moldova sau Zimbabwe.

Marcarea acestei zile este o iniţiativă a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanţă naţională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internaţional al Zilei cărţii pentru copii.

Statul sponsor alege o temă şi invită un scriitor din ţara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă. Aceste materiale sunt folosite pentru a promova cărţile şi cititul, prin întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri de scriere, organizarea de activităţi şi evenimente în şcoli, biblioteci etc, mai notează sursa citată.

În 2023, sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii este Grecia. Tema din acest an este „I am a book, read me” („sunt o carte, citește-mă”).

Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineri

Organizatorul acestei zile, Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineri, este o organizaţie non-profit care reprezintă o reţea internaţională de oameni din întreaga lume, cuprinzând 80 de reprezentanţe naţionale. România nu se află printre ele.

Consiliul se angajează să aducă împreună cărţile şi copiii şi să le ofere acestora din urmă posibilitatea de a avea acces la cărţi cu standarde literare şi artistice ridicate, să încurajeze publicarea şi distribuirea de cărţi de calitate pentru copii, în special în ţările în curs de dezvoltare etc.

De la înfiinţarea sa, în 1953, Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineri a creat tot mai multe premii şi a lansat proiecte care împărtăşesc obiectivul de a încuraja literatura de calitate pentru copii şi de a susţine dreptul fiecărui copil de a deveni cititor.

Cel mai prestigios premiu în domeniul literaturii pentru copii, Premiul „Hans Christian Andersen”, este acordat o dată la doi ani, unui autor şi unui ilustrator ale căror opere complete au adus o contribuţie durabilă la literatura pentru copii.

Câştigătorii premiului Hans Christian Andersen 2022 au fost Marie-Aude Murail din Franţa, în calitatea de autoare, şi Suzy Lee din Republica Coreea, în calitatea de ilustrator. Pentru următorul premiu, ce va fi acordat în 2024, au fost nominalizaţi 59 de candidaţi din 33 de ţări, mai scrie site-ul https://www.ibby.org/.