Astăzi, sicriul Papei va fi dus în Bazilica Sfântul Petru din Vatican
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/20210615135948-chiesa-di-san-pietro-in-vincoli-roma-lazio-renata-sedmakova-shutterstock-com-shutterstock-340801991.jpg)
Trupul neînsuflețit al Papei Francisc va fi mutat miercuri dimineață în Bazilica Sfântul Petru, pentru a permite credincioșilor din întreaga lume să îi aducă un ultim omagiu.
Bazilica Sfântul Petru, loc de omagiu
Decesul pontifului în vârstă de 88 de ani, survenit luni în urma unui accident vascular cerebral și a unui stop cardiac, a pus capăt unui pontificat de 12 ani, marcat de reforme curajoase, confruntări cu tradiționaliștii și o susținere neclintită pentru cei marginalizați.
Sicriul deschis al Suveranului Pontif, în care acesta este îmbrăcat în veșminte liturgice și ținând un rozariu, va fi purtat într-o procesiune solemnă începând cu ora 9:00 (ora locală), de la reședința sa din Vatican până în inima Bazilicii. Cardinalii vor însoți procesiunea, iar cântările gregoriene vor învălui momentul într-o atmosferă de reculegere profundă.
Timp de trei zile, până vineri seară, publicul larg va putea să-i aducă un omagiu, urmând ca sâmbătă dimineață să aibă loc funeraliile oficiale, oficiate în Piața Sfântul Petru de cardinalul Giovanni Battista Re. Ceremonia se anunță grandioasă, cu zeci de mii de participanți, printre care și lideri de stat de pe toate continentele. Donald Trump, fostul președinte american, va fi prezent alături de soția sa, Melania, în ciuda disputelor avute cu papa în trecut. Șefi de stat din Europa, inclusiv din România, și din țara natală a Papei Francisc, Argentina, și-au confirmat participarea.
Francisc a dorit să fie înmormântat nu în tradiționala criptă papală din Bazilica Sfântul Petru, ci în bazilica Santa Maria Maggiore, cu o simplă inscripție latină, Franciscus, în acord cu stilul său modest și apropiat de oameni.
Între timp, Biserica Catolică se află în perioada de „sede vacante”, în care cardinalul camerlengo Kevin Farrell administrează treburile curente. Conclavul pentru alegerea noului papă nu va începe mai devreme de 6 mai. Printre favoriți la succesiune se numără reformatorul filipinez Luis Antonio Tagle și cardinalul italian Pietro Parolin, considerat o alegere de compromis.