Aşteaptă să fie descoperită: Ce ascunde lunca urbană Bega din Timişoara

Iubitorii de natură din Timişoara și nu numai pot descoperi o „deltă” în miniatură pe un braţ sălbatic al Canalului Bega, în partea de est a municipiului. Aici „se ascunde” o biodiversitate ce aşteaptă să fie descoperită, în cadrul unui proiect extrem de interesant.

Este vorba despre proiectul „Lunca urbană Bega” al fundaţiei Aquademica, iar unul dintre coordonatorii proiectului – Cosmin Ivaşcu, de la Facultatea de chimie, biologie, geografie a Universităţii de Vest Timişoara, spune că totul a început după simple plimbări. În timpul cărora a descoperit în Timişoara o zonă cu o biodiversitate foarte mare şi cu un potenţial foarte ridicat pentru întregul municipiu.

Cei care iubesc natura pot descoperi biodiversitatea din Lunca urbană Bega înarmaţi cu răbdare, cu un aparat foto şi un binoclu. Astfel, pot observa speciile de păsări care trăiesc aici, sunt specii care cuibăresc aici şi pe timpul iernii; raţe sălbatice, raţa mare, lişiţe, găinuşe de baltă, corcodel mic. Dacă vin vara, pot vedea şi egrete şi stârci. Bega are foarte multe surprize în această zonă pentru cei care vor să o descopere. De asemenea, o metodă pe care noi o recomandăm pentru descoperirea sălbăticiei acestei lunci care s-a format pe un canal sunt plimbările cu caiacele. O concluzie în urma observaţiilor din cadrul proiectului este, în primul rând, responsabilitatea faţă de natura oraşului şi a vieţuitoarelor din zonă”, spune Cosmin Ivaşcu, pe pagina Lunca urbană Bega.

Vibrează de viaţă dacă ştii unde să priveşti

Proiectul „Lunca urbană Bega” îşi propune cartarea ştiinţifică a biodiversităţii pe Canalul Bega, în zona Ghiroda-Plopi, puncte de observaţie şi antrenarea locuitorilor în activităţi de tip „citizen science” (ştiinţă cetăţenească) care să îi reconecteze cu natura. Unele păsări au migrat de mult spre locuri cu temperaturi mai prietenoase, dar altele se pot vedea dacă eşti suficient de atent şi rezişti în frigul năprasnic, după cum mai evidențiază Cosmin Ivașcu: „Noi am văzut piţigoii care caută hrană, raţa mare, vânturelul roşu şi uliul păsărar. Deşi pare pustie, Lunca vibrează de viaţă dacă ştii unde să priveşti„.

Proiectul Aquademica se derulează în parteneriat cu Universitatea de Vest şi cu Primăria Municipiului Timişoara şi este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole