Astronautul francez Thomas Pesquet a finalizat vineri cea de-a treia ieşire orbitală extravehiculară în 10 zile

Astronautul francez Thomas Pesquet a finalizat vineri cea de-a treia ieşire orbitală extravehiculară a lui în decurs de 10 zile, odată cu instalarea reuşită a unui nou panou solar în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează AFP.

Aceasta a fost cea de-a cincea ieşire pe orbită în afara ISS realizată de-a lungul carierei sale de astronautul francez, care a acumulat de acum 33 de ore petrecute în vidul spaţial, a anunţat NASA.

La fel ca în cazul precedentelor două ieşiri extravehiculare din ultimele 10 zile, această misiune a fost realizată în compania astronautului american Shane Kimbrough. Ieşirea pe orbită de vineri a durat şase ore şi 45 de minute.

Ajunşi la bordul ISS la sfârşitul lunii aprilie, Thomas Pesquet şi Shane Kimbrough trebuiau iniţial să realizeze doar două ieşiri orbitale extravehiculare înainte de revenirea lor pe Terra, însă cea de-a treia a trebuit să fie adăugată după o serie de întârzieri acumulate în timpul primei ieşiri în exteriorul staţiei.

În urmă cu 10 zile, cei doi „mecanici spaţiali” nu au reuşit să finalizeze instalarea unui prim panou solar, aşa cum era prevăzut. În timpul celei de-a doua ieşiri extravehiculare, care a avut loc pe 20 iunie, ei au reuşit să deschidă acel panou şi au început instalarea celui de-al doilea.

Vineri, cei doi astronauţi au reuşit să finalizeze conectarea şi deschiderea celui de-al doilea panou solar.

Denumite iROSA, aceste panouri solare cu o lungime de 19 ar trebui să crească producţia de energie a ISS, producând fiecare peste 20 de kilowaţi de electricitate. La fel ca vechile panouri, noile panouri solare vor avea o durată de funcţionare de aproximativ 15 ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Dana Budeanu: Au început amantele să cânte la mandolina politică

Articolul publicat, în exclusivitate, de publicația PUTEREA, intitulat „Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban”, a creat mii de reacții. Una dintre reacții îi aparține Danei...