Atac cu dronă lansat de Iran asupra unui petrolier chimic în largul coastei Indiei

Publicat: 24 dec. 2023, 12:00, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Atac cu dronă lansat de Iran asupra unui petrolier chimic în largul coastei Indiei

Sâmbătă, un petrolier chimic a fost lovit de o dronă lansată din Iran în Oceanul Indian, potrivit informațiilor furnizate de armata americană. Pentagonul a declarat că nava Chem Pluto a fost lovită „la 200 de mile nautice (370 km) de coasta Indiei” la ora locală 10:00 (06:00 GMT).

Incendiul izbucnit la bordul navei a fost stins, iar nu au fost raportate victime. Până în prezent, Iranul nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la incident. În ultima perioadă, au avut loc o serie de atacuri cu drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie, atribuite rebelilor Houthi sprijiniți de Iran în Yemen, conform BBC.

Într-un alt incident, Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a anunțat că sâmbătă „au fost trase două rachete balistice antinavă Houthi în culoarele maritime internaționale din Marea Roșie de pe teritoriul controlat de Houthi în Yemen. Nicio navă nu a raportat impactul rachetelor balistice”.

De asemenea, s-a menționat că nava de război USS Laboon, care patrula în zonă, „a doborât patru drone aeriene neumannede care proveneau din zonele controlate de Houthi în Yemen și se îndreptau spre nava americană”.

Ulterior în aceeași zi, un petrolier de țiței raporta că a fost lovit de o dronă Houthi în sudul Mării Roșii, în timp ce un alt petrolier a scăpat la limită de un incident similar.

Rebelii Houthi, care controlează în mare parte Yemenul, afirmă că vizează navele legate de Israel în contextul continuării războiului din Gaza.

Numeroase grupuri maritime globale au suspendat operațiunile în Marea Roșie din cauza riscului crescut de atacuri.

Pentagonul a precizat într-un comunicat că Chem Pluto a fost lovit de „o dronă de atac cu o singură direcție, lansată din Iran”. Nava, înregistrată sub pavilionul Liberiei, este deținută de o companie japoneză și operată de o firmă din Olanda.

Conform informațiilor furnizate de firma de securitate maritimă Ambrey, petrolierul era legat de Israel și se îndrepta de la Arabia Saudită spre India.

Incidentul a avut loc la 200 de mile nautice sud-vest de orașul Veraval din statul indian Gujarat, conform Operațiunilor Maritime Comerciale ale Regatului Unit (UKMTO).

Ambrey a declarat că evenimentul, primul de acest gen atât de departe de Marea Roșie, a avut loc într-o zonă pe care firma o consideră „o zonă cu amenințări ridicate” pentru dronele iraniene.

Marina indiană a trimis aeronave și nave de război pentru a oferi asistență.

La începutul zilei de sâmbătă, SUA au acuzat Iranul că este „profund implicat” în planificarea operațiunilor împotriva vaselor comerciale din Marea Roșie.

Adrienne Watson, purtător de cuvânt pentru securitate națională, a declarat că acest lucru este „conform cu sprijinul și încurajarea pe termen lung a Iranului pentru acțiunile destabilizatoare ale Houthi în regiune”.

Ulterior, un comandant al Gardienilor Revoluționari iranieni a avertizat că vor forța închiderea altor căi navigabile decât Marea Roșie dacă „America și aliații săi continuă să comită crime” în Gaza.

Generalul de brigadă Mohammad Reza Naqdi a spus că acestea ar putea include Marea Mediterană și Strâmtoarea Gibraltar, dar nu a oferit detalii cu privire la modul în care acest lucru ar putea fi realizat.