Atac la presă în Cehia. Biroul președintelui Milos Zeman oprește furnizarea de informații către mai multe publicații de investigații

Publicat: 25 mai 2021, 05:00, de Răzvan Zamfir, în Internațional , ? cititori
Atac la presă în Cehia. Biroul președintelui Milos Zeman oprește furnizarea de informații către mai multe publicații de investigații

Biroul preşedintelui ceh Milos Zeman va opri furnizarea de informaţii către mai multe media de investigaţii, printre care săptămânalul Respekt, site-ul de ştiri Seznam Zprávy şi cotidianul Deník N, informează luni euractiv.com.

Măsura vizează, de asemenea, postul public de televiziune ceh. Această decizie controversată a fost anunţată într-o declaraţie oficială intitulată „declaraţie despre lupta împotriva discriminării”.

Potrivit documentului citat, decizia a fost luată „în cadrul luptei contra dezinformării, a cărei importanţă a fost confirmată de Comisia Europeană în timpul negocierilor în ianuarie 2021”. „Lupta împotriva dezinformării se află printre principalele subiecte pentru Comisia Europeană şi chiar şi pentru guvernul ceh. Prin această decizie, biroul preşedintelui se alătură acestui efort”, se arată în declaraţie.

Potrivit lui Vratislav Mynar, şeful de cabinet al preşedintelui ceh Milos Zeman, media vizate de noua măsură sunt „distorsionate, false şi părtinitoare”.

Institutul Internaţional al Presei (IPI) a condamnat decizia.

„IPI consideră că această decizie de a opri în mod intenţionat informaţia pe bază discriminatorie violează constituţia Republicii Cehe, care stipulează că puterea de stat este în slujba tuturor cetăţenilor, ca şi Carta drepturilor şi libertăţilor fundamentale, care garantează dreptul la informare”, arată IPI într-un comunicat.

Potrivit IPI, asemenea bariere în calea accesului la informaţii vor împiedica activitatea media şi vor submina în mod grav libertatea presei.