Atenție! Chiar și în cazul simptomelor ușoare, Covid-19 lasă sechele interne „deloc neglijabile”

Publicat: 15 ian. 2022, 07:45, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Atenție! Chiar și în cazul simptomelor ușoare, Covid-19 lasă sechele interne „deloc neglijabile”

Cercetătorii germani demonstrează că, și în situația în care Covid-19 a fost asociat cu simptome lejere sau moderate, funcțiile inimii, rinichilor, plămânilor și vaselor sanguine sunt afectate de o manieră minoră, dar deloc neglijabilă în cazul pesoanelor cu vârste peste 45 de ani, transmite Sciences et Avenir.  

Acestor persoane li se recomandă o monitorizare post infecție.

Deocamdată, majoritatea persoanelor infectate cu  varianta Omicron prezintă simptome ușoare, care nu necesită spitalizare. Totuși se știe că virusul este capabil să afecteze, în cazurile severe, multe organe interne: plămânii, rinichii, creierul, vasele sanguine.

Cel mai amplu studiu

Specialiștii de la Spitalul Universitar Hamburg-Eppendorf (UKE) din Germania au cercetat dacă, într-o evoluție ușoară sau moderată, infecția Covid-19 are totuși efecte asupra funcțiilor acestor organe și asupra calității vieții pacienților.  Rezultatele cercetării oferă un răspuns important la un aspect încă necunoscut al pandemiei.

Această  cercetare se înscrie în cadrul unui demers mult mai vast al Hamburg City Health Study (HCHS), cel mai mare studiu de sănătate locală din lume, și presupune examinarea pe termen lung a 45.000 de persoane din Hamburg, cu vârste între 45 și 74 de ani, cu scopul de a identifica factorii de risc al bolilor cronice cele mai frecvente (infarct miocardic, AVC, demență, insuficiență cardiacă etc.).

Participanții au fost declarați pozitivi la coronavirus în perioada martie și sfârșitul lunii decembrie 2020 și au respectat un termen minim de patru luni înainte de a se înscrie în studiul organizat de Centrul de studii epidemiologice al UKE. Marea majoritate a pacienților (93%) au fost tratați în ambulatoriu, conform protocolului în cazul Covid-19 cu forme ușoare și moderate, care nu implică spitalizare sau îngrijire în ATI.

Numeroasele examene au evidențiat semne ale leziunilor la un anumit interval post infecție la nivelul multor organe. Iată câteva dintre acestea:  plămâni – reducerea volumului pulmonar cu aproximativ 3%; inimă – diminuarea în medie cu 1%-2% a forței de pompare etc.; rinichi – diminuarea funcției renale cu aproximativ 2%; sistemul cardiovascular: semne de antecedente de tromboză venoasă de 2-3 ori mai frecvente comparativ cu grupul martor; creier – nu a fost observată nicio deteriorare, nici în privința performanțelor cognitive; calitatea vieții (depresie, anxietate etc.) – nicio diferență semnificativă între grupul pacienților Covid și grupul-martor.

Recomandări

Cercetătorii au concluzionat că o infecție ușoară sau moderată cu SARS-COV-2 antrenează, în cazul subiecților care în aparență par restabiliți, efecte pe care ei le-au calificat ”minore”, dar departe de a fi neglijabile. Cardiologul Raphael Twerenbold, director științific al Centrului de studii epidemiologice, recomandă  o urmărire sistematică a funcției cardiace după infecție, de exemplu, în timpul vizitei medicale anuale. De asemenea, în cazul apariției celei mai mici bănuieli, se recomandă o evaluare a funcției pulmonare.

În privința rinichilor, cercetătorii indică o evaluare a funcției renale după șase-nouă luni de la infecție. Cercetătorii subliniază că, în cazul suspiciunii de tromboză venoasă, să se procedeze încă de la debutul infecției la un examen de specialitate.

Autorii acestei ample cercetători au fost surprinși că nu au constatat niciun simptom la nivelul creierului, ceea ce pare că leziunile cerebrale ar putea fi specifice în cazul evoluției grave a Covid-19.  

Fără a induce panica, autorii acestei cercetări subliniază că persoanele cu vârste peste 45 de ani post-Covid chiar cu simptome ușoare sau moderate să beneficieze de monitorizare pentru a detecta în stadii precoce eventuale leziuni la nivelul organelor interne.

Trebuie subliniat că studiul s-a limitat la pacienți din categoria de vârstă 45-74 de ani, însă nu se cunosc care sunt consecințele în cazul copiilor, adolescenților și adulților cu vârste sub 45 de ani.