Atenție! Folosiți YouTube și TikTok? Trebuie să știți aceste lucruri

Publicat: 09 feb. 2022, 18:01, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Atenție! Folosiți YouTube și TikTok? Trebuie să știți aceste lucruri

Platformele de video TikTok şi YouTube sunt serviciile care colectează cele mari cantităţi de date personale, însă, destinaţiile datelor sunt diferite în cele două cazuri.

Un studiu publicat de URL Genius susţine că YouTube şi TikTok colectează cele mai multe date despre utilizatorii lor şi că ambele vând, mai departe, datele unor terţi.

YouTube foloseşte datele, în cea mai mare parte, pentru interese proprii, precum urmărirea navigării online şi a datelor de localizare pentru crearea unui profil cât mai fidel, care să fie folosit pentru targetarea cu reclame relevante.

De cealaltă parte, TikTok vinde datele pe care le colectează mai multor companii terţe. Ce fac terţii mai departe şi unde ajung aceste date, nu se ştie, conform News.ro.

URL Genius a descoperit că, din 14 servere la care YouTube trimite date, doar 4 sunt ale unor terţi. TikTok contactează tot 14 servere, însă, 13 din acestea sunt ale terţilor.

TikTok a fost acuată, nu doar o dată, că trimite datele utilizatorilor autorităţilor comuniste de la Beijing. În propriile condiţii de utilizare se arată că datele sunt trimise către ByteDance, compania chineză care deţine TikTok.

Până acum, produsele Meta erau arătate cu degetul pentru cantităţile mari de date colectate. Acum, acestea au fost depăşite de TikTok şi YouTube.