Atenție! Jumătate dintre copiii cu exces ponderal sunt hipertensivi

Publicat: 15 iun. 2024, 06:33, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Jumătate dintre copiii cu exces ponderal sunt hipertensivi
obezitate hipertensiune copii

Este în creștere numărul copiilor cu exces ponderal, jumătate dintre ei suferind  de hipertensiune, avertizează  conf. univ dr. Mihai Craiu, medic primar la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului  ”Alessandrescu-Rusescu” din București.

”Cam așa a fost și astăzi la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU). Pe lângă urgențele uzuale, un număr deloc de neglijat din copiii veniți la CPU aveau și greutate inadecvată vârstei. Deci avem o problemă. Și ar fi bine să o prevenim acum, până nu vom avea o treime din adulții patriei cu diabet, hipertensiune, patologie renală sau cardiovasculară…”, scrie conf univ. dr. Mihai Craiu pe Facebook.

Concluziile unui studiu realizat de medicii de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”  sunt alarmante. Din peste 1.700 de copiii care ajung la camera de gardă a Institutului într-o săptămână, cel mult 10 au greutate normală. Restul au exces ponderal, spun medicii.

”Jumătate din cei cu exces ponderal erau hipertensivi. Vârsta medie este în jur de patru ani. Cei mai mulți copii cu exces ponderal pot dezvolta afecțiuni cronice ale tractului respirator, respectiv astm. Aproape toți acești copii foarte mici cu exces ponderal vor fi adolescenți cu exces ponderal și adulți cu toate bolile asociate excesului ponderal”, subliniază doctorul Mihai Craiu.

Numită ”boala tăcută”, hipertensiunea deschide calea altor boli deosebit de grave: infarct miocardic, aritmii, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, afecțiuni renale etc.

Potrivit medicilor, excesul ponderal la copii este cauzat în principal de lipsa mișcării, abuzul de dulciuri și de alte alimente nesănătoase.

Obezitatea este o boală cronică recidivantă, care se transformă în poartă de intrare către o serie de alte boli netransmisibile (BNT), cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul.

”Există noi evidențe care sugerează că obezitatea infantilă este în crestere, ratele se vor dubla până în 2035 și cresc mai rapid în rândul copiilor decât adulților.  Obezitatea dăuneaza copiilor prin: continuarea obezității în viața adultă, creșterea riscului bolilor netransmisibile, transmitere între generații. Important este că anumite riscuri sunt reversibile. Prevenirea este esențială, iar intervenția timpurie și tratamentul sunt necesare pentru toți copiii care au deja suprapondere sau obezitate”, se precizează în concluziile unui studiu al Institutului Național de Sănătate Publică.