Au apărut primele oferte pentru sectorul de autostradă considerat cel mai întârziat din România
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/A8-tronson-Motca.jpg)
În sfârșit, au apărut și ofertele pentru sectorul de autostradă considerat cel mai întârziat din România. Este vorba de Autostrada (A8) Târgu Neamț – Iași – Ungheni, compusă din 5 loturi, care a stârnit în ultima perioadă o serie de controverse cu privire la întârzierea documentațiilor necesare demarării licitațiilor. Doar primul lot a ajuns la licitație și vestea bună este că au apărut și constructorii. Șase asocieri de firme se bat pentru primul lot al Autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni, parte din Autostrada Unirii (A8).
Au apărut primele oferte pentru sectorul de autostradă considerat cel mai întârziat din România. Potrivit Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), sase oferte de la constructori din România, Italia și Turcia au fost depuse, astăzi, la contractul pentru construirea tronsonului 1 Târgu Neamț (Moțca) – Târgu Frumos al Autostrăzii Unirii (A8).
Este vorba de:
- Asocierea DANLIN XXL (Lider) – Groma Hold Ltd-Intertranscom Impex – Evropeiski Patishta;
- Asocierea ITINERA SPA (Lider) – Saipem Spa – ICM Spa;
- Asocierea BISKON Yapi Anonim Sirketi (Lider) – Straco Holding – Ilgaz Construction;
- Asocierea KALYON Insaat Sanay Ticaret Anonim Sireketi (Lider) – Ozkar Insaat Sanay Ve Ticaret Anonim Sirketi;
- Asociere SA&PE Construct SRL (Lider) – Tehnostrade – Spedition UMB – Euro-Asfalt;
- Asociere ICTAS Insaat Sany ve Ticaret (Lider) – Rotary Construcții Mentenanță.
Contractul pentru tronsonul Moțca – Târgu Frumos (27 km) are o valoare estimată de peste 6 miliarde lei (1,2 miliarde de euro), finanțarea este asigurată din fonduri europene Programul Transport 2021-2027, iar durata de realizare este de 46 de luni, din care 10 luni pentru etapa de proiectare și 36 luni pentru execuție lucrări.
„Pentru a asigura legătura între Moțca (DN 2/secțiunea III a Autostrăzii Unirii, lotul Leghin – Târgu Neamț) și Autostrada Moldovei A7 (secțiunea Bacău – Pașcani), a fost inclusă în documentație acordarea unui punctaj suplimentar constructorului care își asumă și prioritizează execuția segmentului cu o lungime de 5,5 kilometri în termen de cel mult 12 luni“, a precizat CNIR.
Au apărut primele oferte pentru sectorul de autostradă considerat cel mai întârziat din România
Lucrările prevăzute pentru acest lot sunt:
- 27 km lungime traseu
- 36 poduri și pasaje, ce însumează un total de 8,5 km
- 4 tuneluri, cu o lungime totală de 1,7 km
- 3 noduri rutiere: 1) Nod rutier Moțca DN4, 2) Nod rutier Pașcani DJ208 și 3) Nod rutier Târgu Frumos DN28B
Acest lot face parte din Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, care are o lungime totală de 93,2 km și este împărțită în 5 loturi. Pentru celelalte 4 loturi, urmează să fie aprobate documentațiile și apoi demarate procedurile de licitație tot de către CNIR.
Traseul acesteia se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iași, având ca punct de începere localitatea Moțca și tranzitând localitățile Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si Ungheni, unde va avea loc conexiunea cu noul pod la nivel de autostradă peste Prut de la Ungheni. Autostrada Unirii are circa 304 km și este împărțită în două secțiuni: Târgu Mureș – Târgu Neamț (8 loturi) și Târgu Neamț – Iași – Ungheni (5 loturi).
Contestația Strabag pentru tronsonul Târgu Frumos – Lețcani al A8, respinsă de CNSC
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins, luni, pe fond, contestația Strabag S.R.L. la contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului 2 Târgu Frumos – Lețcani al Autostrăzii Unirii (A8), a anunțat CNIR.
În contestația depusă la acest contract de 5,5 miliarde lei, operatorul economic a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor și măsuri de remediere pentru anumite răspunsuri CNIR la solicitările de clarificare.
După primirea deciziei CNSC, care urmează să fie transmisă către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Compania va stabili și anunța noul termen de depunere a ofertelor pentru acest tronson cu o lungime de 28,6 km, a mai transmis CNIR.