Au devenit refugiații instrumentul perfect? (VIDEO)

Săptămânalul german Der Spiegel remarcă faptul că „refugiații sunt instrumentul perfect” pentru președintele belarus Lukașenko, întrucât „acum nu există nimic care să genereze mai multă panică în UE decât câteva mii de solicitanți de azil strânși la un punct de trecere a frontierei”.

Dar utilizarea lui presupune „un sistem inuman de contrabandă implicând o rețea de firme de fațadă răspândite în Siria, Turcia și Irak, transferuri secrete de bani și militari folosiți pe post de traficanți”, potrivit Der Spiegel. Pe de altă parte, The Washington Post consideră că „Lukașenko a încercat să se folosească de emigranți ca de o armă. Acum aceasta s-a întors împotriva lui”. Regimul se întreabă acum ce să facă cu miile de oameni pe care i-a atras; repatrierea emigranților ar însemna „un pas înapoi după luni de criză atent provocată”.

Se suprapun mai multe probleme

Săptămânalul britanic The Economist sesizează suprapunerea a două probleme „spinoase”: „Confruntarea UE cu Belarusul complică cearta dintre Bruxelles și Varșovia”. „Utilizarea emigranților neajutorați pe post de instrumente de propagandă constituie o problemă pentru UE, dar nu în felul în care spera dl.Lukașenko. Mai degrabă, criza de la graniță complică conflictul Comisiei Europene cu Polonia pe tema statului de drept. Acum ea trebuie să facă echilibristică pentru a sprijini Polonia în privința securității frontierei, menținând concomitent presiunea asupra ei în chestiunile judiciare”.

„E posibil ca această criză de la frontieră să urmărească distragerea atenției de la noi atacuri militare pe care Putin le pregătește în Ucraina”, a declarat premierul polonez, citat de postul ucrainean RBC. Ziarul turc Yeni Şafak evidențiază îngrijorarea SUA privitoare la concentrarea de trupe a Rusiei la frontiera Ucrainei, citând o declarație a Pentagonului conform căreia „de fapt, nu ştim cu exactitate care este intenţia lui Putin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole