Au dispărut 3.000 de medicamente generice. Au rămas doar cele scumpe

Publicat: 11 mart. 2023, 08:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Au dispărut 3.000 de medicamente generice. Au rămas doar cele scumpe

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că, în ultimii ani, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut din farmacii. Ceea ce a generat un ”paradox”: avem medicamente inovative, scumpe, dar lipsesc cele ieftine, generice.

APMGR pune acest fenomen pe seama politicii de preț și taxare a Guvernului și pe creșterea accelerată a costurilor de producție pe fondul pandemiei și războiului din Ucraina.

„Pacienţii din România plătesc în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente din cauza politicilor de preţ şi de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creşterea accelerată a costurilor de producţie, generată de pandemie şi de războiul din Ucraina. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) trage un semnal de alarmă că peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă, ceea ce creează un paradox – pacienţii au la dispoziţie medicamente inovative (cu un preţ mai mare), dar nu au acces la medicamente generice (cu până la 80% mai ieftine)”, subliniază APMGR.

Potrivit APMGR, „România are de patru ori mai puţine medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puţine decât Cehia şi de şase ori mai puţine decât Germania. Există, deci, o oportunitate foarte mare de a genera economii suplimentare prin intrarea pe piaţă a unor noi medicamente generice”.

Soluții

APMGR a venit și cu o serie de propuneri pentru rezolvarea acestei situații cu consecințe asupra pacienților: „alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice şi ajustarea preţurilor de până în 50 de lei cu rata inflaţiei”.

Medicamentele generice sunt echivalentele medicamentelor originale ale căror brevete au expirat. Ele conţin aceeaşi substanţă activă ca şi produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice.

Referitor la aceste aspecte, ministrul Sănătății a declarat:

Am făcut acest grup de lucru în care şi APMGR este prezent, aşa că o să găsim împreună o soluţie. A făcut paşi concreţi în acest sens legat de referinţa la molecule care de fapt nu există pe piaţa românească. Sunt două elemente esenţiale în momentul de faţă. Unul îl găsiţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, apropo de clawback, cel de-al doilea este legat de actualizarea cu rata inflaţiei. Suntem avansaţi, dar aşteptăm şi un răspuns oficial din partea acestei organizaţii la una dintre întrebările referitoare la acest subiect. Este un subiect care ne preocupă şi abordarea pe care o avem la Ministerul Sănătăţii în ultimul an referitoare la subiectul acesta arată că nu vrem să evităm problemele, vrem să le rezolvăm.”