Au început negocierile între Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, și omologul ucrainean Dmitro Kuleba (Video) UPDATE

Discuţiile dintre ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au început joi în sudul Turciei, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului, a confirmat un diplomat turc pentru France Presse.

UPDATE: Discuțiile s-au încheiat fără rezultate semnificative. Pe de o parte, Kuleba a declarat că Ucraina caută soluții diplomatice echilibrate, dar nu se va preda și este pregătită să se apere în continuare. De cealaltă parte, Lavrov a reluat acuzațiile la adresa Ucrainei și a modului în care tratează minoritatea rusă și a susținut că Rusia nu atacă Ucraina și nici altă țară. Și cere din nou demilitarizarea Ucrainei.

Întâlnirea este prima la acest nivel de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

Înainte de debutul trilateralei, ministrul turc Cavusoglu i-a primit şi s-a întreţinut separat cu fiecare dintre cei doi omologi, sosiţi miercuri seară şi cazaţi la hoteluri diferite.

Cavusoglu l-a primit mai întâi pe Kuleba, zâmbitor, pe care l-a salutat cu o gesturi călduroase, apoi pe Lavrov, apărut cu o figură impenetrabilă.

Kuleba, care le-a mulţumit gazdelor, va insista pe ‘trei puncte cheie’, conform unui comunicat al ministerului său: ‘o încetare imediată a focului, o ameliorare a situaţiei umanitare la Mariupol, Harkov, Sumî, Volnovaha şi alte oraşe ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei’.

Înaintea plecării spre Turcia, Kuleba a indicat, într-un mesaj video pe Facebook, că are aşteptări ‘limitate’, întrucât Rusia continuă campania de bombardamente şi asedierea principalelor oraşe ucrainene.

Discuţiile au loc într-un mare hotel în apropiere de Antalia, staţiune la Marea Mediterană, foarte apreciată de turiştii ruşi.

„Este important că cei doi miniștri au acceptat să se întâlnească în Turcia și nu în altă parte”, a afirmat un diplomat turc pentru AFP.

„Turcia speră înainte de toate să garanteze o încetare a focului’, a adăugat el, precizând că reuniunea bilaterală ar urma ‘să dureze o oră şi jumătate, mai mult sau mai puţin”.

1 COMENTARIU

  1. Rusia suferă deja de dureri economice, valutare, bancare și bursiere. Putin nu credea că va fi atât de rău. O mare parte din rezervele sale valutare sunt înghețate. Companiile occidentale se retrag din Rusia. Putin a distrus în două săptămâni ceea ce a durat 25 de ani pentru a construi, și anume bune legături comerciale, diplomatice, comerciale, bancare și investiționale.
    Armata militară a lui Putin se descurcă prost împotriva cetățenilor înarmați și a trupelor ucrainene profesioniste. Porțiuni din armata rusă s-ar putea dezintegra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole