Au trecut patru zile de la alegeri! Nu știm încă primarii de la Sectoarele 1 și 2

Publicat: 13 iun. 2024, 06:22, de Andrei Ceausescu, în ALEGERI , ? cititori
Au trecut patru zile de la alegeri! Nu știm încă primarii de la Sectoarele 1 și 2

Incertitudinea persistă în privința identității viitorilor primari ai sectoarelor 1 și 2. Renumărarea voturilor din trei secții a fost în sfârșit aprobată, însă procesul a început târziu și este încă în desfășurare. La Sectorul 2, Biroul Electoral a dispus renumărarea voturilor la o secție din cauza erorilor în procesele-verbale. Primarul general, Nicușor Dan, reales recent, critică dur modul de organizare a alegerilor, acuzând AEP de lipsa adaptării la standarde internaționale.

George Tuță, candidatul PNL, a anunțat că se află în avans cu 681 de voturi față de Clotilde Armand, înainte ca Biroul Electoral al Sectorului 1 să încheie centralizarea ultimelor trei secții de votare din sector. Tuță a subliniat că rezultatul final nu mai poate fi schimbat în favoarea altui candidat. El a precizat că din cele 167 de secții, 163 au aprobat deja procesele verbale cu unanimitate, inclusiv reprezentanții adversarului său. Tuță a menționat că procesul electoral a fost transparent, cu acces pentru toți candidații și fără intervenții, iar orice suspiciune sau eroare a fost corectată prompt. Concluzionând, el a subliniat că nu există argumente pentru a contesta corectitudinea procesului electoral până în prezent.

Radu Mihaiu, edilul sectorului 2, a abordat miercuri seara, în cadrul emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24, dificultățile întâmpinate în procesul de numărare a voturilor din sectorul său. El a subliniat existența unor multiple erori și a pledat pentru renumărarea voturilor în mai multe secții afectate: „Dorim renumărarea tuturor acestor secții în care voturile au dispărut din urna de vot”, a declarat Mihaiu la Digi24.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, reales în urma alegerilor de duminică, a criticat aspru organizarea alegerilor, calificând-o drept „inadmisibilă”. El a acuzat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) că nu a luat măsuri pentru a adapta procesul electoral conform standardelor internaționale. Dan a cerut o verificare riguroasă a proceselor verbale în contextul discuțiilor de la sectoarele 1 și 2 din București. El a subliniat importanța legitimității aleșilor pentru democrație și a solicitat birourilor electorale să ia timpul necesar pentru a clarifica orice suspiciune privind corectitudinea procesului electoral. Dan a considerat gravă practica înlocuirii proceselor verbale semnate de membrii comisiei din secția de votare și a cerut o investigație urgentă din partea parchetelor. În plus, el a evidențiat problemele legate de dispariția buletinelor de vot și a subliniat necesitatea unei analize a modului în care acestea au dispărut. Dan a criticat și epuizarea membrilor birourilor electorale și formalitățile nerezolvate la câteva zile după alegeri, calificând aceste aspecte drept inacceptabile. El a concluzionat că AEP nu a demonstrat interesul de a adapta procesul electoral conform standardelor internaționale și de bune practici din alte țări.
Miercuri, Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a hotărât cu majoritate de voturi să renumere voturile valabil exprimate pentru funcţia de primar al Sectorului 2 la secţia de votare nr. 352, după ce președintele secției a contestat o eroare în procesul verbal care a condus la o inversare a rezultatelor. Decizia este finală. Contestatorii au arătat că rezultatele inițiale au fost: Hopincă Rareș – 20 voturi, Mihaiu Radu Nicolae – 333 voturi, Iolanda Luminița Bughiu – 47 voturi și Andrei Gabriel Goloțiu – 44 voturi. Ei susțin că rezultatele lui Mihaiu Radu Nicolae și Iolanda Luminița Bughiu au fost inversate în procesul verbal, cu 47 de voturi pentru Mihaiu Radu Nicolae și 333 de voturi pentru Iolanda Luminița Bughiu. Biroul Electoral a considerat că renumărarea voturilor este necesară pentru a clarifica situația. Prin urmare, s-a decis renumărarea voturilor la secția de votare 352. Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a comentat pe Facebook: „Prima victorie. Vom verifica toate voturile!”

Rareş Hopincă, candidatul Alianţei electorale PSD – PNL la Primăria Sectorului 2, a subliniat că o renumărare a voturilor trebuie să respecte criteriile legale și să fie decisă de instituțiile competente. El a menționat că orice decizie în acest sens aparține birourilor electorale de sector, de municipiu sau Biroului Electoral Central. Hopincă a subliniat că este dispus să accepte orice renumărare în conformitate cu legea și că este important ca toate aspectele reclamate de contracandidatul său, Radu Mihaiu, să fie investigate rapid de către instanțele competente pentru a elimina orice suspiciune legată de procesul electoral. Acesta a menționat că există în continuare date de introdus de la trei secții de votare și că el are un avans de aproximativ 600 de voturi față de Mihaiu. Hopincă a exprimat preocupare cu privire la posibile încercări de fraudare a legilor, subliniind că diferența de voturi este semnificativă și că este esențial să se renumere voturile pentru a clarifica situația. În replică, Radu Mihaiu a subliniat importanța investigării și rezolvării rapid a acestei situații pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral.