AUR a obținut o victorie la CCR: „Ordonanţa Prună, care transforma SRI în organ de cercetare penală special, neconstituţională”

Publicat: 16 feb. 2022, 15:11, de Puterea.ro, în POLITICĂ , ? cititori
AUR a obținut o victorie la CCR:
Justiție CCR

Ordonanţa care transforma SRI în organ de cercetare penală special, a fost declarată neconstituţională, anunţă Alianţa pentru Unirea Românilor.

„Victorie AUR la CCR: Ordonanţa Prună, care transforma SRI în organ de cercetare penală special, a fost declarată neconstituţională. Curtea Constituţională a României a admis, astăzi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de AUR impotriva <Ordonanţei Prună> nr. 6/2016 şi a legii ei de aprobare. Decizia confirmă justeţea demersului nostru şi arată că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, înfiinţat în secret în baza unei hotărâri a CSAT, nu are nicio bază legală”, anunţă AUR pe pagina de Facebook.

https://29e8c0f8750325e3f47f485afa950879.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html CCR a avut pe ordinea de zi trei obiecţii de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, două formulate de Avocatul Poporului şi una formulată de deputaţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor, Partidului Social Democrat, Partidului Naţional Liberal, deputaţi neafiliaţi şi un deputat aparţinând Grupului Minorităţilor Naţionale.

DIICOT şi SRI au acţionat 6 ani în baza Ordonanţei 6/2016, dar în 2021 eficienţa celor două instituţii s-a transpus în doar două dosare penale pe infracţiunile ce ţin de securitatea naţională.

În 11 luni din 2021, DIICOT cu SRI au instrumentat doar 2 cauze penale privind infracţiuni contra securităţii naţionale, pe infracţiunile prevăzute de legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în respectivele 2 dosare au fost sesizate deja instanţele de judecată prin rechizitoriu.

Răspunsul DIICOT vine după ce Direcţia a fost întrebată în decembrie 2021 în câte dosare penale a lucrat cu SRI, transformat şi în „organ de cercetare penală specială”, pe infracţiunile ce ţin de siguranţa naţională şi terorism, după intrarea în vigoare a „Ordonanţei Prună” în 2016, conform Mediafax.

În martie 2016, după decizia 51 a CCR prin care SRI i-a fost interzis să facă cercetare penală în România, prin OUG 6/2016 – „Ordonanţa Prună” – SRI a devenit „prin excepţie” -„organ de cercetare penală specială” în România, pe infracţiunile din Codul Penal ce ţin de securitatea naţională şi terorism, reuşind astfel ca după tăierea legală a relaţiei SRI- DNA, SRI să facă cercetare penală cu procurorii DIICOT, prin punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.