AUR vrea revenirea la reglementarea prețurilor din piața energetică

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernului adoptarea unui set de măsuri rapide pentru contracararea crizei energiei care afectează grav nivelul de trai al populației și funcționarea economiei românești.

Printre principalele propuneri făcute de reprezentanții grupării politice se numără și reglementarea prețurilor din piața energetică.

Dincolo de contextul energetic internațional, cauza principală care a generat creșterea prețurilor la energie în România este liberalizarea făcută fără să existe condiții de piață concurențială”, susțin reprezentanții AUR, prin intermediul unui comunicat de presă transmis vineri.

În opinia acestora, din moment ce peste 80% din producția de energie este autohtonă, cea mai mare parte sub controlul direct al statului, iar costurile de producție nu au crescut decât în foarte mică măsură, nu există nicio justificare pentru creșterea de până la 10 ori a prețurilor.

Aceste prețuri nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetățenilor și al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităților statului care au permis acest lucru. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie imediat demis”, susține AUR.

AUR propune Guvernului României adoptarea de urgență a următoarelor măsuri pentru protejarea nivelului de trai al populației și a economiei românești:

•             Revenirea imediată la prețuri reglementate în energie, plafonarea prețului final plătit de consumator, până când vor exista condiții pentru o concurență reală. ANRE poate impune un preț reglementat care să acopere costurile de producție și o marjă a profitului de o singură cifră, care să depășească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflației.

•             Realizarea de investiții în noi capacități de producție energetică. În loc să utilizeze resursele publice pentru diverse scheme de compensare a facturilor, este de preferat ca statul să facă investiții în obiectivele energetice noi: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, finalizarea termocentralei de la Iernut etc.

•             Eliminarea schemelor de compensare care sunt o formă mascată de a menține profiturile uriașe ale „băieților deștepți” din energie.

•             Deschiderea de discuții cu Uniunea Europeană pentru eliminarea obligativității cumpărării de certificate de carbon de către producători, ca măsură tranzitorie pentru depășirea crizei energetice.

În opinia AUR, o majoritate guvernamentală de 70% are toate pârghiile legale, constituționale și politice pentru a interveni rapid în sprijinul populației și al economiei românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...