Aurescu: Pandemia de COVID-19 nu va fi ultima provocare a UE, trebuie să consolidăm în continuare Uniunea noastră

Uniunea Europeană trebuie consolidată, deoarece pandemia COVID-19 nu este ultima provocare cu care se va confrunta blocul comunitar, a afirmat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Pandemia nu va fi ultima provocare a UE. Din acest motiv, trebuie să consolidăm în continuare Uniunea noastră, iar Conferinţa privind viitorul Europei, lansată pe 9 mai, este o bună ocazie de a implica cetăţenii să îşi împărtăşească viziunile, percepţiile, aşteptările şi, de ce nu, soluţiile în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene”, a afirmat şeful diplomaţiei române, la conferinţa de presă organizată la Bucureşti cu prilejul începerii Preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

„Puteţi conta pe sprijinul României pentru a avansa agenda UE într-o manieră consensuală şi constructivă”, i-a transmis Aurescu, ambasadorului Sloveniei în România, Lea Stancic.

El a subliniat că trebuie crescută rezilienţa strategică a UE, atât în plan intern, cât şi extern.

„Ţinând cont de lecţiile ultimului an şi jumătate, trebuie să creştem rezilienţa noastră strategică, atât intern, cât şi extern. Trebuie să fim capabili să activăm instrumente capabile să reacţioneze eficient în situaţii similare, păstrând, în acelaşi timp, reuşitele proiectului european – statul de drept şi democraţia. Trebuie să ne consolidăm parteneriatele cu actori care gândesc asemenea nouă, care ne împărtăşesc valorile şi să reducem dependenţa de cei care nu ne împărtăşesc valorile, cei care nu respectă legea internaţională”, a spus ministrul Aurescu.

Potrivit acestuia, trebuie reconfirmat angajamentul UE pentru extindere, iar acest proces trebuie să fie credibil. „Trebuie să reconfirmăm angajamentul UE pentru extinderea UE şi să ne asigurăm că acest proces este unul credibil. În acest sens, susţinem un acord, cât mai curând, în negocierile-cadru cu Albania şi Macedonia de Nord, ca să avem primele conferinţe de aderare cu aceste ţări candidate”, a punctat ministrul de Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...