Australia atacă în forță țigările electronice, foarte apreciate de adolescenți

Ministrul australian al Sănătății a anunțat măsuri stricte pentru limitarea vapotajului, acuzând industria tutunului că vrea să transforme actualii adolescenți în viitoarea generație dependentă de nicotină, transmite Euronews.

Prezentată ca fiind cea mai mare reformă împotriva fumatului din Australia, din ultimii zece ani, Canberra va interzice țigara electronică de unică folosință, va opri importurile de versiuni fără prescripție medicală și va reduce cantitatea de nicotină din țigările electronice.

Din 2012, Australia are o politică de eradicare a tabagismului, fiind prima țară care a impus pachetul de țigări ”neutru”, politică adoptată rapid de numeroase alte țări.

În ultimii ani, Canberra s-a luptat să țină sub control explozia vapotajului, în special printre adolescenți.

”Vapotajul a devenit problema comportamentală numărul unu în licee. Și se extinde și în școlile primare”, a declarat ministrul Sănătății din Australia, Mark Butler.

Ca și în cazul tutunului, marile companii din lume au conceput un alt produs care dă dependență, pe care l-au învelit într-un ambalaj strălucitor și i-au adăugat arome pentru a crea o nouă generație de depedenți de nicotină, a mai spus acesta.

Țigările electronice vor fi în continuare autorizate, dar numai pe bază de rețetă, pentru a ajuta la renunțarea la fumat.

”Vapotajul a fost vândut guvernelor din toată lumea ca un produs terapeutic, destinat să-i ajute pe marii fumători să scape de acest viciu. Nu a fost vândut ca un produs recreativ și mai cu seamă nu pentru copii”, a precizat ministrul Mark Butler.

Potrivit Institutului australian pentru sănătate, Australia are o rată a tabagismului scăzută și, totuși, în ultima perioadă, se înregistrează o creștere a numărului tinerilor sub 25 de ani care încep să fumeze.

Și alte țări, în principal din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia, au început să interzică vânzările de țigări electronice și dispozitive de vapat. 

Tigările neconvenționale „conțin o cantitate mai ridicată de nicotină, comparativ cu țigările clasice și au un potențial adictiv ridicat, studiile demonstrând că adolescenții care încep să utilizeze țigări electronice în mod regulat sunt de 4 ori mai predispuși să fumeze țigări convenționale după 18 luni”, precizează asist. univ. dr. Luiza Ana Iorga, citată de FormareMedicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...