Australia: Premierul doreşte să integreze „vocile indigene” în Constituţie

Publicat: 31 iul. 2022, 07:31, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Australia: Premierul doreşte să integreze

Premierul australian Anthony Albanese a prezentat sâmbătă un proiect de lege pentru referendum vizând modificarea Constituţiei pentru a crea un organism reprezentativ al populaţiilor indigene în Parlament, relatează AFP.

Adresându-se la un festival indigen din Arnhem Land, unde trăieşte o populaţie majoritar aborigenă, liderul de centru-stânga a propus publicului australian un proiect de chestionar pentru referendum: „Susţineţi modificarea Constituţiei pentru a stabili o voce pentru aborigenii şi nativii din Strâmtoarea Torres?”

Constituţia australiană nu recunoaşte în mod oficial populaţiile indigene ale ţării. Propunerea premierului Albanese de a include o „o singură voce”, un organism consultativ care să consilieze guvernul cu privire la deciziile care afectează aceste grupuri marginalizate, necesită un referendum naţional.

Albanese – ales în mai – a promis că va fi organizat un referendum înainte ca mandatul său să se încheie, în 2025.

De asemenea, el s-a angajat sâmbătă în favoarea „Declaraţiei Uluru din inimă”, care solicită o îmbunătăţire a drepturilor şi o recunoaşterea constituţională a populaţiilor indigene ale ţării.

Pentru Anthony Albanese, declaraţia Uluru are ca scop „consultarea populaţiilor aborigene şi insulare din strâmtoarea Torres cu privire la deciziile care îi afectează, nimic mai mult, nimic mai puţin”.”Este simplă curtoazie. Este decenţa comună”, a adăugat el.

„Declaraţia recunoaşte secolele de eşec (…) eşecul de a pune cea mai elementară întrebare umană: cum m-aş simţi dacă mi s-ar întâmpla asta?”.

Australia se luptă de mult să reducă decalajul tot mai mare dintre membrii populaţiei sale indigene şi restul populaţiei în ceea ce priveşte sănătatea şi bunăstarea.

Aceste minorităţi sunt, de asemenea, afectate de rate de încarcerare în continuă creştere şi au o speranţă de viaţă cu aproximativ opt ani mai mică decât media naţională.