Australian Open: Djokovic, obligat să părăsească Australia după ce a fost ținut nouă ore pe aeroport. Reacția super-starului

De nouă ori campion la Australian Open, Novak Djokovic nu-și poate apăra titlul din 2021 după ce i-a fost anulată viza de intrare în Australia, a declarat joi ministrul australian al Sănătății, Greg Hunt.

Informația pe care tocmai am primit-o înainte de a mă alătura dumneavoastră este că viza pentru Novak Djokovic a fost anulată”, a spus el la o conferință de presă organizată joi dimineață, conform CNN.

Este problema sa dacă dorește să facă recurs, dar dacă o viză este anulată, persoana respectivă va trebui să părăsească țara”.

Organizatorii turneului au declarat anterior că sârbul, care încearcă să doboare recordul de titlurilor masculine de Grand Slam la simplu, a primit o scutire medicală pentru a juca în prestigiosul turneu de tenis.

Scutire refuzată

Sportivul a fost reținut însă la aeroport după ce a solicitat o viză care nu permite scutiri medicale pentru nevaccinarea împotriva Covid-19, au informat agențiile media australiene.

Potrivit The Age și The Sydney Morning Herald, Australian Border Force (ABF) a contactat guvernul statului Victoria după ce a aflat despre o problemă cu viza prezentată de echipa lui Djokovic în timp ce acesta se afla în drum spre țară.

ABF a confirmat că viza jucătorului de 34 de ani a fost revocată pentru că nu a furnizat dovezi adecvate pentru intrarea în țară.

Personalul de la frontiera australiană va continua să se asigure că cei care ajung la granița noastră respectă legile și cerințele noastre de intrare”, se arată în declarație.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că numărul 1 mondial în tenisul masculin se supune acelorași reguli ca toată lumea.

Viza domnului Djokovic a fost anulată. Regulile sunt reguli, mai ales când vine vorba de granițele noastre. Nimeni nu este deasupra acestor reguli. Politicile noastre restrictive de la frontieră au fost esențiale pentru ca Australia să aibă una dintre cele mai scăzute rate de deces din lume din cauza COVID, continuăm să fim vigilenți”, a scris el pe Twitter.

Condițiile organizatorilor

Jucătorilor li s-a spus că ar trebui să fie vaccinați complet pentru a putea participa sau să aibă o scutire medicală acordată de un grup independent de experți.

Djokovic, care este la egalitate cu Roger Federer și Rafael Nadal la 20 de titluri de Grand Slam la simplu, nu a dezvăluit public dacă este sau nu vaccinat.

Scutirea sa inițială a stârnit reacții puternice în Australia.

Liderul liberal adjunct al victoriei, David Southwick, a calificat decizia de a-i permite lui Djokovic să participe la turneul din acest an „o rușine”, descriind-o drept „o lovitură dată fiecărui victorian” care a îndurat luni de carantină și a suferit eșecuri personale în timpul pandemiei.

Pe măsură ce evenimentele s-au desfășurat, tatăl lui Djokovic, Srdjan Djokovic, a declarat unui post de radio sârb că fiul său este ținut „captiv” de oficiali australieni în urma unei confuzii privind cererea de viză.

El a spus postului de radio sârb B92 că fiul său era ținut într-o cameră în care nimeni nu poate intra, păzit de doi polițiști.

Nu am idee ce se întâmplă. Ei îl țin captiv pe fiul meu de cinci ore”, a declarat Srdjan Djokovic într-o declarație pentru agenția de presă rusă Sputnik, potrivit B92. „Aceasta nu este doar o luptă pentru Novak, ci o luptă pentru întreaga lume! Dacă nu-l lasă să plece în jumătate de oră, ne vom aduna pe stradă. Acesta este un lupta pentru toată lumea”.

De când au fost făcute comentariile, nu au existat rapoarte despre vreo adunare la Belgrad sau în afara aeroportului din Melbourne.

Djokovic și-a exprimat opoziția față de vaccinurile obligatorii împotriva Covid-19.

Personal, mă opun vaccinării și nu aș vrea să fiu forțat de cineva să fac un vaccin pentru a putea călători”, a spus el într-un chat live pe Facebook, potrivit Reuters.

Dar, în luna mai a anului trecut, Djokovic a spus că vaccinarea a fost o chestiune de alegere personală: „Voi păstra pentru mine decizia dacă mă voi vaccina sau nu. Este o decizie intimă și nu vreau să intru în acest joc pro și contra vaccinurilor pe care, din păcate, îl creează mass-media în aceste zile.”

Organizatorii Australian Open au declarat marți că scutirea lui Djokovic a fost „acordată în urma unui proces de revizuire riguros care a implicat două grupuri independente separate de experți medicali”.

În timpul unei conferințe de presă de miercuri, CEO-ul Tennis Australia, Craig Tiley, a apărat imparțialitatea procesului de revizuire a scutirilor medicale, spunând reporterilor: „Nimeni nu știa cine este solicitantul”.

Apel la boicot

În Melbourne, unul dintre cele mai carantinate Covid 19 orașe din lume în 2021, fanii tenisului au apelat la rețelele de socializare postând apeluri pentru un „boicot” la Australian Open.

Reacția împotriva scutirii vine după ce rezidenții din Melbourne și-au petrecut mai mult de 260 de zile închiși în case, având interzis să plece cu excepția cumpărării de alimente sau alte articole esențiale.

Australia a început anul 2022 cu un număr record de noi cazuri de Covid-19 din cauza unui focar în creștere centrat în statele din est.

Condiții de scutire

În conformitate cu ghidurile actuale ale Grupului de consultanță tehnică australiană pentru imunizare (ATAGI), o scutire medicală este acordată persoanelor care au o „afecțiune medicală acută majoră (de exemplu, supuse unei intervenții chirurgicale majore sau internare la spital pentru o boală gravă”.

Celelalte motive rămase pentru o scutire medicală se referă la persoanele care au suferit un „eveniment advers grav atribuit unei doze anterioare de vaccin Covid-19, fără o altă cauză identificată”.

Derogări pot fi acordate oricărei persoane cu o „infecție SARS-CoV-2 confirmată prin PCR, unde vaccinarea poate fi amânată până la șase luni” și în cazurile în care persoanele au primit „anticorp monoclonal anti-SARS-CoV-2 sau convalescent terapie cu plasmă”.

În iunie 2020, Djokovic a fost testat pozitiv pentru coronavirus în urma unui eveniment expozițional pe care l-a organizat în Croația, dar de atunci nu s-a raportat că ar fi fost reinfectat cu virusul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...