Austriecii de la Porr trec de la tuneluri la calea ferată. Vor moderniza un tronson de 32 km de linie feroviară

Publicat: 21 mai 2025, 17:17, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Austriecii de la Porr trec de la tuneluri la calea ferată. Vor moderniza un tronson de 32 km de linie feroviară

Austriecii de la Porr Construct, care au realizat primul tunel săpat pentru o autostradă din România (secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș), vor lua în primire și un tronson de cale ferată. Oferta Porr a fost desemnată câștigătoare de către CFR SA. Este vorba de un lot de 32 km de pe linia feroviară Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș.

Austriecii de la Porr trec de la tuneluri la calea ferată. După ce și-a dovedit măiestria în construcția de autostrăzi cu tuneluri (Porr va finaliza secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești mult mai devreme decât termenul din contract), antreprenorul austriac va moderniza și un lot de cale ferată. CFR SA a anunțat în aceste zile că oferta depusă de Porr Construct a fost desemnată câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de „Reabilitare a liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean – Lot 5: Băile Herculane (CAP X) – PO Nou Poarta (CAP X), km 404+250 – km 436+887“.

Oferta financiară a celor de la Porr a fost de 2,14 miliarde de lei (fără TVA), criteriul aplicat fiind „cel mai bun raport calitate-preț“. Contractul de achiziție publică va fi încheiat însă de ambele părți la finalul perioadei legale de contestații (10 zile).

Potrivit CFR SA, sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027, de la Bugetul de Stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Austriecii de la Porr trec de la tuneluri la calea ferată. Au la dispoziție 5 ani să finalizeze lucrările

Durata totală de implementare a proiectului este de 123 luni. Aici intră durata estimată de proiectare şi execuţie a lucrărilor – 60 luni (12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuția lucrӑrilor), perioada de garanție – 60 luni și durata activităților după aprobarea recepției finale – 3 luni.

Austriecii de la Porr trec de la tuneluri la calea ferată

Valoarea totală estimată a contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean – Lot 5“, inclusiv servicii/lucrări similare, este cuprinsă în intervalul 2.433.707.400,51 lei – 2.897.676.449,08 lei (fără TVA). Lotul cuprinde și linia ferată din stațiunea Băile Herculane (foto).

Printre principalele obiective ale contractului se numără:

  • Îmbunătățirea infrastructurii pentru creșterea vitezei de circulație la valori cuprinse între viteza de 120 km/h și cea de 160 km/h;
  • Modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului (25 kV);
  • Mărirea capacității de tranzit;
  • Asigurarea interoperabilității prin implementarea STI, în special în ceea ce privește sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din stații și haltele de mișcare, facilitățile pentru persoanele cu dizabilități;
  • Modernizarea stațiilor (inclusiv haltele de mișcare) de pe această linie, îmbunătățind condițiile pentru utilizatorii transportului feroviar.

De asemenea, Porr Construct va trebui să înlocuiască podurile și podețele, să repare sistemul de drenaj și să îmbunătățească terasamentele.

În obiectivele din contract mai sunt specificate următoarele lucrări:  

  • Construcția drumurilor de întreținere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);
  • Reabilitarea/Modernizarea clădirilor stațiilor de călători, incluzând construcțiile pasarelelor şi/sau tunelurilor pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;
  • Montarea de panouri fonoabsorbante și/sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot;
  • Instalații de centralizare electronică noi, în stații, și introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
  • Reducerea valorii maxime a declivității pe secțiunile unde aceasta depășește 18 ‰.