Autorități versus popor: Decizia managerului spitalului din Găești – criticată de Gheorghiță, salutată de oameni

Decizia managerului spitalului de la Găești de a utiliza dozele de vaccin neutilizate pentru orice doritor, nu doar cei din corpul medical, a provocat reacții adverse din partea autorităților. Dar tot mai multe voci din zona publică declară că sunt de acord cu decizia managerului.

Sebastian Bodu este una dintre aceste voci și a scris pe Facebook următoarea postare:

„Managerul spitalului de la Găești, Dâmbovița, a refuzat să arunce dozele de vaccin refuzate de personalul medical și le-a folosit la liber, pentru cei care au vrut. Din cauza asta era sa își piardă funcția.

Părerea mea e că ar trebui promovat. Asta înseamnă decizie managerială și management al crizei, nu birocrație călduță, cum fac alții. Normal ar fi ca onor’ ministrul sănătății sa dea un ordin prin care sa legifereze procedura. Bine, ce naiba mai e normal în țara asta…

‘Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze și decât să le arunc mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Ăsta e raționamentul pentru că, după ce i-ai făcut diluția, se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una și ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Eu, Belușică Laurențiu, nu vreau să le arunc. Uite, nu vreau. Da? Să vină să mă ia pe sus SRI, cine vor ei!’”

Postarea lui Sebastian Bodu are aproape 400 de aprecieri și 20 de comentarii favorabile.

Decizia managerului este greu de contestat. Având în vedere raritatea dozelor de vaccin, ar fi o mare iresponsabilitate să ajungă la gunoi, expirate. Singura necunoscută este dacă vaccinurile puteau fi păstrate până a doua zi, când poate cei vizați ar fi ajuns să se vaccineze.

Situația explicată de Belușică

Intervievat de Digi24, Laurențiu Belușică, a demontat complet așa-zisul scandal. Pe de o parte a arătat că nu este de acord cu aruncarea dozelor de vaccin neutilizate, drept pentru care ar prefera oricând să folosească respectivele doze pentru orice persoană, nu doar cele vizate direct.

„Se ajunge la aruncare pentru că un flacon de vaccin conține cinci doze. Pe care nu le poți păstra după ce au fost diluate pentru administrare. Așa s-a ajuns la situația în care sunt raportate la nivel național 80 de doze aruncate”, a explicat doctorul.

Dar nu a fost cazul astăzi, deoarece au fost găsite patru persoane dintre cele programate pentru mâine, care au fost vaccinate. Drept pentru care nu au fost vaccinate alte persoane.

„Management defectuos ar fi fost dacă aruncam dozele de vaccin la gunoi, nu dacă găseam pe cine să vaccinăm”, explică Belușică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...