Autoritățile locale pot lua bani europeni pentru extinderea rețelei de distribuție a gazelor

Publicat: 10 sept. 2020, 13:03, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Autoritățile locale pot lua bani europeni pentru extinderea rețelei de distribuție a gazelor
Gaz - Transgaz

Extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale se poate face cu bani europeni, iar autoritățile locale care oresc să acceseze aceste fonduri pot depune documentația până la data de 17 noiembrie 2020.

Secretarul de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Petrică Lucian Rusu, a făcut declarația la Forumul Pieței de Capital Online, organizat de Financial Intelligence. Extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale este un obiectiv declarat al guvernului, care dorește astfel să reducă presiunea pe utilizarea lemnului pentru încălzire

„Deşi România are importante resurse de gaze, există 3,5 milioane de români care nu sunt racordaţi, ceea ce afectează calitatea vieţii oamenilor şi atractivitatea economică a anumitor zone. De aceea, Guvernul a lansat programul ‘Gaz în casele românilor’, începând cu 17 august, în care investim într-o primă fază 235 milioane euro din fonduri UE. Ghidul solicitantului a fost lansat pe 17 august, iar autorităţile publice locale pot depune documentaţia până la 17 noiembrie 2020”, a spus Rusu.

Finanţarea se acordă pentru dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gaze naturale în comunităţi.

Investiții greu de recuperat

În mod normal, rețeaua de distribuție ar trebui extinsă de distribuitorii de gaze naturale din România, dar în multe zone rurale este o investiție care nu se recuperează decât foarte greu sau deloc. Este vorba de lipsa clienților dispuși să se lege la rețea pentru a folosi gaze pentru încălzire și apă caldă.

Numai că tragerea gazelor până la cetrala termică din casă și schimbarea instalațiilor din locuință sunt investiții pe care nu multe gospodării din mediul rural sau orașe mici și le permit. Inclusiv costul gazelor utilizare pentru încălzire este mai mare decât achiziția de lemne sau cărbuni. Cel mai probabil, guvernul va trebui să găsească soluții pentru și pentru aceste costuri, în caz contrar extinderea rețelei va fi inutilă. Să nu uităm că sunt familii care renunță și la utilizarea electricității în perioade de dificultăți financiare.

De altfel, Eric Stab, CEO ENGIE Estern Europe, Chairman&CEO ENGIE Romania a criticat proiectul autorităților de extindere a rețelei de gaze, considerându-l un proces costisitor, care se va regăsi în factura consumatorilor.

Deși are dreptate. proiectul este necesar din cosiderente de mediu, pentru a reduce presiunea pe utilizarea lemnului pentru încălzirea locuințelor în perioada reci.