Avem aproape 18.000 de persoane cu HIV/SIDA în România

Potrivit Asociației Române Anti-SIDA este necesară alocarea de fonduri pentru prevenirea HIV/SIDA atât pentru populația în general, dar și pentru grupurile vulnerabile. 

„În ultimii ani, şi mai ales din cauza pandemiei COVID 19, resursele alocate prevenirii şi tratamentului au scăzut la nivel global. România, care nu a atins niciodată nivelul optim de finanţare a prevenirii, şi care, anual, se luptă cu perioade de lipsă a tratamentului, nu are în prezent un document strategic în domeniul HIV/SIDA şi nu alocă fonduri pentru prevenire, nici pentru publicul general, nici pentru grupurile vulnerabile”, se precizează în comunicatul Asociaţiei Române Anti-SIDA.

Factorilor de decizie li se se solicită să „creeze acces universal, egal, simplu, continuu” şi pe termen lung la serviciile de prevenire şi tratament, să finanţeze serviciile medico-sociale, de prevenire şi îngrijire, atât cele din sistemul public de sănătate, cât şi cele ale organizaţiilor neguvernamentale, pentru persoanele cele mai vulnerabile la infecţia cu HIV: bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, persoane care consumă droguri, lucrători sexual, deţinuţi, persoane transgender.

Testare comunitară

De asemenea, Asociația Română Anti-SIDA solicită ca testarea comunitară pentru HIV, hepatită B/C, să fie recunoscută ”în mod formal” ca soluţie pentru stoparea epidemiilor – screening simplu, nemedical, accesibil tuturor în mod anonim şi voluntar.

Potrivit UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată ţara prin intermediul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi/sau spitalelor de boli infecţioase – este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament şi servicii medicale.

„Testarea HIV se poate face şi în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată şi variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra şi le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge”, susţine UNOPA.

La data de 30 iunie 2022, în țara noastră trăiau 17.536 persoane cu HIV/SIDA, iar în primele şase luni ale acestui an au fost depistate 264 de cazuri noi. Calea de transmitere principală rămâne calea heterosexuală (61%), urmată de sexul neprotejat între bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi (31%) şi prin consum de droguri injectabile.

UNOPA desfăşoară campania naţională „Nu-ţi feri privirea!”, pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia HIV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...