Avem lideri, avem politicieni?

Publicat: 10 mai 2024, 19:00, de Manuela Dumitru, în ACTUALITATE , ? cititori
Avem lideri, avem politicieni?
Fotovideo Florina Dumitrache

 

 

Liderii politici, politicienii ajung în vârful piramidei și cu ajutorul mass-mediei. Televiziunile pot chiar crea anumite modele pe care, mai apoi, le promovează cu un anume interes politic. Despre politicieni și votul nostru în anul 2024, la Dialogurile Puterii, cu Doina Gradea, fost manager ProTv și TVR.

”Am cunoscut liderii politici, practic pe cei mai mari lideri politici care au fost după 1990. Și au fost oameni, au fost oameni. Astăzi, nu văd niciun adevărat lider. Din păcate, sunt doar oameni politici. Și am avut discuții cu unii dintre dânșii, cu care sunt mai apropiată. Le-am spus: sunteți oameni politici. Om politic înseamnă om și apoi politic. Asta e ordinea. Au înțeles greu, au început să zâmbească, să râdă. Cred că au ars niște etape și au ajuns prea sus dintr-odată, fără să acumuleze anumite cunoștințe. Adică, nu ești deputat sau senator sau  ministru doar ca să fii ministru, să conduci un minister, oricare minister. Părerea mea este că trebuie să ai niște cunoștințe de management. Trebuie să ai nu numai cunoștințe, trebuie să ai experiență, expertiză.

Ce se întâmplă în economie? Ce se întâmplă cu noi? Se vede lucrul ăsta. Se vede că nu au școală. Sunt școli pe care le-au făcut doar să aibă o diplomă. Dacă îi întrebăm istorie, geografie, gramatică. istoria economiei… Din păcate, e o perioadă nu tocmai veselă, iar noi, cetățenii, nu ne simțim foarte bine pentru că noi suportăm consecințele.”

Și atunci, noi pe cine vom vota anul acesta?

Sinceră să fiu, nu știu, a continuat Doina Gradea. Din punctul meu de vedere, ar trebui votați oameni. Mă uit într-adevăr la locale și am, așa, niște opțiuni. Mai discut cu ei. Sunt unii care au o experiență fabuloasă la locale.

Doar trebuie să vorbim, adică, trebuie să știm. Nu se poate altfel. Trebuie să fie un job description, o fișă a postului pentru fiecare dintre cei care candidează. Așa cum eu, când sunt angajată să fac anumite lucruri, trebuie să respect, să dau un concurs și trebuie să știu limba engleză, la fel trebuie să fie și ei, să respecte aceste lucruri, să fie în fișa postului. Nu se poate să vină oricine să candideze, pentru că a veni oricine înseamnă să suportăm niște consecințe dramatice. Eu nu zic că nu avem specialiști, sunt specialiști în Guvern. Acum sunt, sunt oameni și în Parlament.  Dar e prea puțin.”

Ce fel de politicieni avem și cum ar trebui să fie, aflați din podcastul Dialogurile Puterii.