Avertisment: A treia doză de vaccin anti-COVID ar putea mări riscul producerii unor efecte secundare grave

Publicat: 15 iul. 2021, 07:34, de Mădălina Bălăceanu, în COVID 19 , ? cititori
Avertisment: A treia doză de vaccin anti-COVID ar putea mări riscul producerii unor efecte secundare grave
Vaccin Covid-19

Statele Unite evaluează necesitatea unei a treia doze de vaccin antiCovid-19 în rândul persoanelor vaccinate, dar au nevoie de mai multe date pentru a şti dacă dozele suplimentare ar putea mări riscurile producerii unor efecte secundare grave, a declarat marţi un oficial din sectorul medical.

Oficialul a spus că a doua doză de vaccin antiCovid-19 a fost asociată cu un număr mai mare de efecte secundare, sugerând că o a treia doză ar putea veni cu un risc şi mai mare.

”Suntem foarte interesaţi să ştim dacă o a treia doză poate fi asociată sau nu cu un risc mai mare de reacţii adverse, mai ales în cazul celor grave, deşi rare”, a spus Jay Butler, director adjunct la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Guvernul Statelor Unite nu a luat o decizie dacă să administreze doze suplimentare de vaccinuri, dar consideră că ar putea fi nevoie de ele în cazul persoanelor vârstnice sau altor grupuri în pericol să facă forme grave de Covid-19, a spus Butler.

Pfizer şi compania germană parteneră BioNTech intenţionează să solicite autorităţilor de reglementare din SUA, în termen de câteva săptămâni, să autorizeze o doză de rapel pentru vaccinul lor împotriva Covid-19, pe baza dovezilor unui risc mai mare de infecţie la şase luni după inoculare şi a răspândirii variantei Delta extrem de contagioase a virusului.

Butler a spus că nu a văzut nicio dovadă a scăderii imunităţii la Covid-19 în rândul locuitorilor SUA care au fost vaccinaţi în decembrie sau ianuarie.

El a adăugat că vaccinurile existente oferă o protecţie semnificativă împotriva variantei Delta a Covid-19, care a fost identificată pentru prima dată în India şi a devenit tulpina dominantă în Statele Unite.