Avertisment Agrostar: ”Noi putem să creștem prețurile și de zece ori. Dar cine mai cumpără?”

Publicat: 20 feb. 2022, 13:15, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Avertisment Agrostar: ''Noi putem să creștem prețurile și de zece ori. Dar cine mai cumpără?''

Tot mai multe asociații și sindicate din sectorul agro-alimentar atrag atenția cu privire la afectele pe care majorarea prețurilor la energie și gazele naturale le au asupra producătorilor din sectorul agro-alimentar, amenințati de faliment.

Dincolo de scumpirile preconizate la alimente, justificate de altfel, producătorii sunt conștienți, însă, că majorarea prețurilor nu este o rezolvare, mai ales că importurile pot suplini cu succes la orice moment cererea locală. Iar odată pierdut locul pe piață, le va fi greu să mai recucerească o poziție deja pierdută.

„S-ar putea să se și tripleze. Problema este că puterea de cumpărare nu există. Noi putem să le triplăm, dublăm, să le facem de 10 ori mai mari. Cine mai cumpără? Dacă într-o luna Guvernul nu intervine rapid nu vom avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri, vom avea șomaj. Va fi un efect atât de mare pe care nu-l va mai controla nimeni”, a declarat recent Ștefan Nicolae, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe „Agrostar”.

Ștefan Nicolae s-a întâlnit în urmă cu câteva zile cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, ocazie cu care a atras atenția că fără intervenţia rapidă a Guvernului există riscul închiderii „masive” de afaceri şi activităţi ale micilor producători, un efect atât de mare asupra producătorului agricol şi a industriei alimentare” pe care nu-l va mai putea controla nimeni”.

„Dacă într-o lună de zile Guvernul nu intervine rapid şi prompt, nu vom mai avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri şi de activităţi, vom avea şomaj, va fi un efect atât de mare împotriva producătorului agricol şi a industriei alimentare deopotrivă pe care nu-l va mai putea controla nimeni. Este o problemă legată de partea de producţie, de preţuri şi de impact în costuri al energiei, dar este o problemă a puterii de cumpărare”, a precizat Ștefan Nicolae.

Producătorii din sectorul agro-alimentar au primit, în ultima perioadă, facturi foarte mari la curentul electric, și mai ales la energie, chiar și de până la zece ori mai mari față de cât erau obișnuiți.