Avertisment cu privire la economia românească! Analistul Andrei Caramitru explică ce urmează pentru salarii și pensii în România
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Avertisment-cu-privire-la-economia-romaneasca-Analistul-Andrei-Caramitru-explica-ce-urmeaza-pentru-salarii-si-pensii-in-Romania.jpg)
În timp ce ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, încearcă să liniștească opinia publică, afirmând că în acest moment nu există discuții despre tăieri de pensii sau salarii, economistul Andrei Caramitru avertizează că economia s-ar putea schimba drastic în curând. Potrivit lui, România se apropie cu pași repezi de un proces economic ireversibil care va lovi direct în veniturile bugetarilor, pensionarilor și asistaților sociali.
Cum va fi economia românească afectată de „euro-izare”
Într-o analiză postată pe rețelele sociale, Caramitru explică tranșant că România se îndreaptă spre o „euro-izare” de facto a economiei. Asta înseamnă că tot mai multe sectoare – în special cele private – funcționează deja pe euro, nu pe leu. Salariile în mediul privat, economiile personale și chiar prețurile sunt gândite în euro, la cursul zilei.
Leul devine, astfel, tot mai irelevant pentru tranzacțiile reale, iar riscurile asociate cu deprecierea lui vor fi resimțite doar de cei plătiți din bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, în timp ce economia reală se adaptează, cei care depind de stat – adică bugetarii, pensionarii și beneficiarii de ajutoare sociale – vor fi principalii afectați dacă moneda națională va suferi o depreciere semnificativă.
„Ce înseamnă euro-izarea care va veni și mai strict în viitor ? Am trecut mulți ani prin asta și e simplu de înțeles știm mecanismele Salariile din privat și prețurile sunt toate calculate în eur la cursul zilei. Toată lumea își ține economiile în eur . Deci – sectorul privat funcționează full pe eur, nu e afectat de scăderea sau riscul pe leu. Cine o încasează ? Exclusiv și complet – bugetarii, pensionarii și asistații sociali. Acolo se face ajustarea”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.
Căderea leului, tăierea mascată a veniturilor
Andrei Caramitru avertizează că se discută tot mai des în spațiul economic despre o posibilă scădere a leului cu până la 20%. O astfel de depreciere ar însemna, de fapt, o tăiere mascată cu 20% a salariilor și pensiilor plătite în moneda națională. Efectele nu ar fi doar contabile – ele s-ar resimți direct în puterea de cumpărare și în viața de zi cu zi a milioane de români care depind de stat pentru venituri.
În opinia analistului, această ajustare nu este doar posibilă, ci și inevitabilă. Și chiar dacă pare că nimeni nu „taie” nimic oficial, scăderea leului va avea exact același efect ca o măsură bugetară brutală.
Un alt punct sensibil din analiza lui Caramitru este acela că efectele vor fi resimțite cel mai puternic în județele sărace, cu investiții private puține, unde populația depinde masiv de salariile bugetarilor sau de pensiile celor în vârstă. În aceste zone, banii circulă de la stat direct în consum – iar dacă veniturile scad, întreaga economie locală se prăbușește.
„Deci – o cădere a Ron de 20% cât tot aud ca e posibil – înseamnă de facto a tăiere a pensiilor și salariilor bugetarilor cu 20%. Scurt . Asta e efectul de primă rundă doar. Și agenție – ce interesant – ajută asta mult la echilibrarea bugetului. Și dă – în plus o să fie dați afară mulți bugetari.
Unde se va simți efectul cel mai tare ? În județele și locurile cu puține investiții private – fix unde au votat cum au votat. Pentru ca – dacă ești zilier sau lucrezi la birt sau magazinul sătesc – păi banii pe care îi încasai veneau de la bugetarii bine plătiți din zona ta și de la pensionari.
Știi și tu asta ca de aia ești frustrat, huo la sistem. Nu slugarim la bugetari . Acuma aia o să fie pe ulei dar tu și mai mult. Nu mă bucur deloc. Brutalitatea ajustării va fi imensă. Și e absolut inevitabilă”, a mai spus analistul.